Ana içeriğe atla

İSRAİL KRALLIĞI

  

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

     Göçebe halklardan olan İbraniler, Ürdün Irmağı'nın doğusunda yaşar ve küçük Kenan sitelerinin arasında kalan topraklarda hayvan otlatarak çobanlık yaparlardı. Kabileler halinde yaşarken XIII. yy'da bir araya gelerek İsrail diye adlandırılan dini bir birlik oluşturdular. Uzun zaman Sina'da göçebelik yapmış olan Yakup'un kabilesi de birliğe katıldığında, İsrail yeni gelenlerin tek tanrılı dininin yanında siyasal kurumlarını da benimsedi. Kenan Filistin'ini kesin biçimde fethetmeye hazır on iki kabile içinde örgütlenmiş bir ulusa dönüştüler.

     İsrailoğulları MÖ. XIII. ve XI. yy'lar arasında yavaş yavaş Kenan ülkesini fethetti. Davud (MÖ. 1010-970), kalıcı bir monarşi devleti kurarak Kudüs'ü krallığının başkenti yaptı. Kabileler birliğinin dağılmasıyla önce Davud, sonra Süleyman gerçek birer hükümdar oldu. 

    Kurumların ağırlığı ve Kudüs'ün ön plana çıkması, bir kopuşa sebep oldu.931 'de kuzeydeki kabileler ayrılarak başkenti Samiriye olan İsrail Krallığı'nı kurdu. Kudüs çevresinde de Yahuda Krallığı kaldı. Asur Kralı II. Sargon, 721'de Samiriye'yi yıktı. Babil Kralı II. Nebukadnezar MÖ. 597'de Kudüs'ü aldı. 587'de şehri cezalandırmak için geri geldi. Şehir, tapınağıyla birlikte yıkıldı ve soyluları göçe zorlandı. Bu ilk Diaspora ya da Babil sürgünü olarak adlandırıldı.


    Göçe zorlananlar, 538'de Yahuda'ya dönebildiler.  Bir kısmı 2000 km²'lik küçük bir arazide başrahip önderliğinde bir din devleti kurdular. Bu devletin başkenti olan Kudüs, yavaş yavaş tapınağını yeniden inşa etti. Diğer ulusların içinde dağılmış olan İsrailoğulları için dini bir merkez haline geldi. MÖ. II. yy'da Selefki kralı IV. Antiokhos Epiphanes'e karşı ayaklanan  Makabilerin isyanı, yeni bir krallık doğurdu. I. Herodes'in krallığı (MÖ.40-4) Roma İmparatorluğuna bağlılık bildirmesi ile ayakta kalabildi. Yahudiler iki kez başkaldırma girişiminde bulundu ve her seferinde acımasızca cezalandırıldılar. MS 70'te Titus Kudüs Tapınağı'nı yıktı. 135'te Hadrianus, Bar-Kohba isyanından sonra hayatta kalan İsrailoğullarını Yahuda'dan kovdu. Bu da İkinci Diaspora olarak adlandırılır. 

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!