Ana içeriğe atla

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DESTANLARI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
YARATILIŞ DESTANI

 Türklerin Altay- Yakut zamanında çıkan bir destandır. İlk Türk destanlarından olma özelliğine de sahiptir. Türk destanları arasında en eskisidir. Destan 19. yy'da V. Radloff tarafından yazıya geçirilmiştir. Bu destanda Şaman inançlarından önemli özellikler vardır.

ALP ER TUNGA DESTANI (İSKİTLER)
Efrasyab ya da Afrasyab (Alp Er Tunga) bir Türk hakanıdır. M.Ö. 7'inci yüzyılda Saka (İskit) Türklerinin hakanı olur. Destanda Saka Hakanı Alp Er Tunga'nın İranlılarla yaptığı savaşlar anlatılır. Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı Divan-ı Lügati't Türk'te, Alp Er Tunga'dan bolca söz edilir. En ünlü mersiyesi Alp Er Tunga'nın ölümünün ardından söylenen mersiyedir:
Alp Er Tunga öldü mü
Fâni Dünya kaldı mı
Zaman öcünü aldı mı
İmdi yürek yırtılır

OĞUZ KAĞAN DESTANI (HUNLAR)
Destan İslamiyet öncesi ve sonrası olarak iki şekilde yazılmıştır. M.Ö. 174-209 yılları arasında yazılan ilk şekli, Uygur diliyle 13. yy'da yazıya geçirilir. Destan Türk kahramanı Oğuz Han'ı anlatır. Destanda Türk savaş unsurlarından olan kılıç, ok, yay ve kargı gibi ögeler vardır. Genel olarak Oğuz Kağan'ın Orta Asya'da Türk birliğini kurmasına değinir.

ŞU DESTANI (İSKİTLER)
Şu, M.Ö. 4. yüzyılda yaşamış bir Türk hakanıdır. Şu Destanı, 11. yy'da Kaşgarlı Mahmud'un Divan-ı Lügati't Türk adlı eserinde anlatılır. Destan Makedonyalı İskender ile Şu ordularının savaşmasını anlatır. Savaş sonunda İskender ve Türk hakanı arasında barış sağlanır. Şu ve ordusu Savaştan sonra Balasagun'a gelip Şu adlı şehri kurar. Şu destanı Saka (İskit) Türklerinin barışseverliğini anlatır.

BOZKURT DESTANI (GÖKTÜRKLER)
Göktürklerin destanıdır. Türklerin Bozkurt tarafından diriltilmesi ve çoğalmaları anlatılır. Bozkurt Destanı'nın bittiği yerde, Ergenekon Destanı başlar. Çin kaynaklarında kayıtlıdır ve iki türü vardır.

ERGENEKON DESTANI (GÖKTÜRKLER)
Ergenekon Destanı, milletimizin yenilgi sonucu yaşadığı tarihsel süreci anlatır. Savaşı kaybedip yok olma tehlikesi altına giren Türklerin tekrardan tarih sahnesine çıkışı anlatılır. Bu destanda özellikle Altaylarda yaşayan Türklerin demir işçiliği ve yapımda çok usta olduklarına işaret edilir. Ergenekon'dan çıkış her yıl Nevruz Bayramı olarak 21 Mart'ta kutlanır. Törenlerde kızgın demir, örsün üzerine konularak çekiçle dövülür. Ateş yakılarak üzerinden atlanır.

GÖÇ DESTANI (UYGURLAR)
Göç Destanı, Uygurların başka bölgelere göç etmesini anlatan halk destanıdır. Hulin Dağı'nda geçer. Uygur Türklerinin ulusal birliğinin bozulması sonucu yurtlarını  bırakıp güney batıya nasıl göç ettikleri anlatılır. Destan Çin ve İran kaynaklarında da kayıtlıdır.

TÜREYİŞ DESTANI (UYGURLAR)
Uygur destanıdır. Göktürklerin Bozkurt destanı gibi Uygur Türeyiş destanıda soyun dirilip çoğalmasını anlatır. Türk soylarının ilahi bir kaynağa bağlanması fikri bu destanda da devam eder.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!