Ana içeriğe atla

ORTA ÇAĞ VE AYDINLANMA DÖNEMİ BİLİM ADAMLARI 1

ORTA ÇAĞ DÖNEMİ BİLİM ADAMLARI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

LEONARDO FİBONACCİ : Günümüz matematikçileri Fibonacci'yi kaleme aldığı Liber Abaci isimli eserinde geçen sayı dizisi ile tanır. Fibonacci dizisi diye bilinir. Fibonacci  dizisi, iki sayıdan sonra gelen her sayı, önceki iki sayının toplamı olan bir dizidir.
1,1,2,3,5,8,13,21,34...... gibi.
Bu dizi bize altın oranı(Fibonacci adından dolayı Fi) verir yani 1.618 oranını, altın oran ayçiçeği, papatya, eğrelti otu ve Mimar Sinan'ın da bir çok eserinde mevcuttur. Süleymaniye ve Selimiye Camileri'nin minarelerinde bu dizi mevcuttur.

JORDANUS NEMORARUS : Altı farklı konuda latince yazdığı eseleri ile tanınan ünlü matematikçidir. Aritmetik, cebir, geometri, algorizma, stereografik izdüşüm ve mekanik üzerine çalışmaları vardır.

ROBERT GROSSETESTE : Optik konusunda çalışmış ve optiği bilimsel kimliğe kavuşturan bir bilim adamıdır. Dört farklı ışıkla hem optiği hem de varlıkları açıklar; Işık Felsefesi, Işık Metafiziği, Işık Fiziği, Işık Teolojisi. Bunların hepsine Işık Felsefesi veya Işık Metafiziği denir.

ROGER BACON : Grosseteste'nin öğrencisidir. Müslüman bilim adamlarından olan İbn el Heysem etkisiyle optik çalışmaları yapar. Güneş tutulmasını incelemek için Karanlık Oda'dan(Camera Obscura)  yararlanır.





JOHN PECHAM : Perspectiva Communis (Cisimlerin Genel Görünümleri) adlı eseri, İbn el Heysem'in el Menazır adlı eserine benzer. Kitap görme, yansıma ve kırılma ile ilgili bölümlerden oluşur. Hiçbir şey ışıksız görülmez ilkesini savunur.


WİTELO : Witelo'ya göre görme, gözden çıkan ışık ışınları vasıtasıyla gerçekleşmez. Göz ve ışık ışınları teorisini savunmayan tek bilim adamıdır.





AYDINLANMA DÖNEMİ BİLİM ADAMLARI


LUCA PACİOLİ :  Suma de Arithmetica, Geometrica, Propotioni et Proportionalita ( Artimetik, Geometri, Oran ve Orantı Üzerine 1494) adlı kitabı ile ünlüdür. Bilinmeyene "co", bilinmeyenin karesi için "ce" harflerini kullanmıştır.


NİCOLAS CHUQUET: Hint ve Arap rakamlarını eserlerinde tanıtmıştır. Logaritmanın bulunmasında çalışmıştır.

JOHANNES REGİOMONTANUS: Antikçağdan eserler çevirmiştir. Trigonometrinin bağımsız gelişmesini sağlamıştır  ve trigonometrik tablolar hazırlamıştır.

MİKOLAJ KOPERNİK: Kilisenin resmi evren görüşü olan "Yer Merkezli" evren modelinin egemenliğine son verdi. Evren ve Yer küreseldir ve gökküreler hareketli, düzenli ve sonsuzdur. Yer dahil bütün gezegenler Güneş'i merkez alır ve etrafında dolanır görüşünü keşfeder.

TYCHO BRAHE: Kopernik'in geliştirdiği Yer-Güneş merkezli evren modelini önerir. Brahe kullandığı aletler sayesinde 777 adet yıldızın konumunu tespit etmiştir.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!