Ana içeriğe atla

EYALET ASKERLERİ

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
  Büyük bir bölümünü sultanın yanında bulunan Kapıkulu Ocakları'nın aksine, eyalet askerleri sefer dışında imparatorluk topraklarına dağılmış durumdaydı. Eyalet askerlerinin ana unsurunu oluşturan tımarlı sipahiler, Osmanlı ordusunun en kalabalık bölümüydü. Onlara önemli mevkilerin birlikleri ile başka yardımcı birlikler eklenirdi.

  Tımar kurumu, imparatorluğun askeri aynı zamanda sosyal ve ekonomik düzeninin temellerinden biriydi. Kurum ilkesi, parasal olanakların kısıtlı olduğu ve maliye örgütünün vergi toplayacak kadar gelişmediği yerlerde büyük bir orduyu kurma ve sürdürme ihtiyacına cevap vermesiydi. 
   Silahları yay, kalkan, kılıç, mızrak ve topuzdu.Tımar sahibi her 3.000 akçelik geliri için bir silahlı kişi (cebeli) besleyip donatmakla yükümlüydü. XVI. yy'ın başlarında 9.000 akçelik tımara sahip bir sipahinin, bir zırh ve bir çadırla donanmış halde ve yanında 3 cebeli ile sefere katılması gerekiyordu. Savaş alanında, tımarlı sipahiler cephenin iki kanadı üzerinde, yarım ay şeklinde yer alırdı. Savaş sona erdiğinde, sipahiler tımarlarına döner ve yılın geri kalan zamanlarını kendi yerlerinde geçirirlerdi. XVI. yy'ın sonunda tımarlı sipahilerle yanlarında getirdikleri cebelilerin sayısı 150.000'e ulaşıyordu.
*ZİGETVAR SEFERİNDE AKINCILAR MİNYATÜRÜ

     Eyalet askerlerinin içlerinde bulunan çeşitli yardımcı birlikleri vardı. "Akıncılar" bir savaşta öncü olarak düşman ülkeye baskın ve yağma yaparlardı. Hafif süvariler idi ve ganimetle yaşarlardı. XVI. yy'da akıncı beyleri Mihail, Turahan, Evrenos ve Malkoç gibi Rumeli fatihlerinin soylarından geliyordu. Sırbistan ve Bosna taraflarında "Deli" diye adlandırılan birlikler de benzer bir görev yapardı. Bunlar ganimet ve yağmaya susamış, savaşçı gençlerdi.
    Diğer yandan, ordunun ilerlemesi ve harekatın gerektiğinde arabayla taşıma, kazma ve doldurma gibi işleri için değişik yardımcı birlikler vardı. "Yayalar" ve "Müsellemler" bunlar arasındaydı. Bunlara azaplar, beşliler gibi piyadeler veya farisan gibi süvarilerde eklenirdi. "Derbentçiler" ise stratejik geçit yollarına göz kulak olurdu. Hıristiyan olanlarında "Martolos" denirdi. Bu kişiler çevre halklardan karşılanırdı. Hizmetleri karşılığında vergi vermezlerdi. 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!