Ana içeriğe atla

OTTO DÖNEMİ AVRUPA SANAT TARİHİ (10.-11. YY)

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
 Kutsal-Roma Germen İmparatorluğu'nun başına I. Otto'nun geçmesiyle Avrupa'da Otto Dönemi başlamıştır. I. Otto kendini Batı Roma İmparatorluğu'nun devamı saymış ve Papalık Devleti'ni  resmen tanımış ve kendisini kilisenin koruyucusu ilan etmiştir.
    Karolenj kültürü ve Hristiyan Roma mirasını sahiplenilirken diğer yandan Germen kültüründen kopmamaya çalışılan 936-1024 yılları arasını ( I. Otto, II. Otto ve III. Otto dönemleri) kapsayan bu dönemin sanatı, Avrupa'da Erken Romanesk, Almanya'da Otto sanatı olarak bilinmektedir ve İmparator Otto adıyla Otto Rönesansı olarak adlandırılmaktadır.
HİLDESHEİM SAN MİCHELE KATEDRALİ
    Bu dönemin en önemli mimari eserlerinden biri Aachen Şapeli'ni örnek alan, Alsace'daki Ottmarscheim Kilisesi'dir. Dönemin bazilikal planlı kiliselerinde transept ve koro yerinin belirmeye başlaması, çift apsis*, kripta* ve üç nef* uygulanması karakteristiktir. Karolenj Dönemi kiliselerinin çift kulelerinin çok katlı kulelere dönüştüğü bu dönem kiliselerinde bazilikal plan tipinin yanında merkezi ve kapalı Yunan Haçı plan tipleri de uygulanmıştır. Speyer Katedrali, Essen Katedrali, Köln St. Pantaleon ve Hildesheim San Michele Katedrali dönemin önemli örnekleridir.
OTTMARSCHEİM KİLİSESİ 
      Bu dönemin resimli el yazmalarının en önemli üretim merkezleri Çorvey ve Hildesheim Manastırlarının sciptoriumlarıdır*. Trier Manastırı başrahibi Egbert tarafından 980 yılında yapılan ve bu nedenle başrahibin adını taşıyan Codex Egbert isimli minyatürlü el yazması, Hz. İsa'nın yaşamını resimlerle anlatmaktadır. Eser bu yönüyle Avrupa'da yapılmış ilk eserdir.III. Otto İncili, Liuther Codex, Bamberg Apocalypse ve Reichenau Adası'nda yapılan Gero Codex dönemim diğer önemli el yazmalarıdır.
CODEX EGBERT
    Parşömen üzerine yapılmış İmparator II. Otto'nun tasvir edildiği 985 tarihli resimde, tahtta oturan imparator ellerinde küre ve asa tutmaktadır. Resimde İmparatorun yanında duran dört kadın ve ellerinde küre bulunması, imparatorluğun dört tarafının temsil etmektedir. Yine dönemin bir diğer önemli resim örneği Konstanz Gölü Reichenau Adası Oberzell Kilisesi'nin freskleridir.
TAHTINDA II. OTTO
     Otto Dönemi'nin kabartma eserleri arasında III. Otto İncili'nin cilt kapağı önemli yer tutar. Çeşitli mücevherlerle yapılan kabartmada Meryem'in ölümü konu edilmiştir. Köln Katedrali'nde bulunan 970 tarihli Gero Haçı, anıtsal ölçülerle yapılmış bağımsız ahşap heykellerinin ilk örneğidir.
GERO HAÇI

*NEF: Kiliselerde sütun ya da paye gibi destek dizileriyle ayrılmış bölümlere denir.
*APSİS: Kilisenin doğusunda bulunan ve ibadet yönünü gösteren genellikle dışa doğru taşkın içten yarım daire olan bölümdür. 
*KRİPTA: Kiliselerin bodrum katına, mahzen gibi bölümlere denir.
*SCİPTORİUM: Manastırlarda el yazmalarının yazıldığı ve kopya edildiği bölümdür.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!