Ana içeriğe atla

CUMHURİYET’İN İLANI 29 EKİM 1923

    CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN.
                               NİCE 100 YILLARA 
"EFENDİLER, YARIN CUMHURİYET'İ İLAN EDECEĞİZ!"
                                                                  MUSTAFA KEMAL ATATÜRK  28 EKİM 1923, ÇANKAYA KÖŞKÜ 




Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan 1920'de kurulması ve anayasada da "egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur" ilkesini benimsemesi cumhuriyete giden yolun en belirgin özellikleriydi. Özellikle saltanata son verilmesinden sonraki dönemde TBMM yönetiminin cumhuriyet olmaması mümkün değildi. 

   27 Ekim 1923'de istifa eden Fethi (Okyar) Bey kabinesinin yerine yeni bir hükümet kurulamadı. 29 Ekim 1923'de Mustafa Kemal dönemin baskıcı rejimlerine rağbet olmasına karşın " Türk milletinin yaratılışına en uygun idare Cumhuriyet idaresidir" görüşü ile Cumhuriyet'i ilan etmiştir. TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve saat 20.30'da Meclis binasında kopan alkış yeni bir ülkenin doğumunu müjdeledi. Aynı gece Mustafa Kemal oy birliği ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı seçildi.
     Mustafa Kemal hükümeti kurma görevini İsmet Paşa'ya verdi ve İsmet Paşa'nın kurduğu hükümet 30 Ekim 1923 gecesi TBMM Genel Kurulundan güven oyu alarak çalışmalara başladı. Cumhuriyet'in ilanı ile her şey bitmemişti. Üzerinde durulması gereken daha bir çok konu vardı. Bundan sonraki yıllarda Türk yenileşmesi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde hızlı bir ivme kazanmıştır.

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!