Ana içeriğe atla

TÖLES BOYLARI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!   
627 yılına kadar Baykal Gölü'nün doğusundan Karadeniz'in kuzeyine kadar uzanan sahada Göktürk Devleti'ne bağlı Türk boyları "Töles" adı ile anılıyordu. Orta Asya'daki dağınık boylar Kanglı olarak adlandırılmıştı, Tölesler IV. ve V. yüzyıllarda yaşayan Kanglıların devamıdır.
   Gök-Türkler Töles boylarını yenip 50 bin aileyi kendilerine bağlayıp güven kazanmışlardır.Dolayısıyla Gök-Türk Devleti'nin kurulmasında Töleslerin katkısı çok önemlidir. Töles boyları coğrafi dağılım bakımdan Orta Asya Türk tarihi açısından son derece önemli bir yer sahiptir.  Bir kısmı Moğolistan'da Tola Irmağı'nın kuzeyinde yaşarken, bir kısmı da Hami'nin batısı, Karaşar'ın kuzeyi ve Tanrı Dağları eteklerinde yaşardı. Bazı Töles boyları daha kuzeyde Altay Dağları'nın güney batısında yaşıyordu.
    Göktürklerin çöküş devri olan altıncı yüzyılda Töles boyları isyan etmeye başladı.Batı Göktürk Devletinin zayıflaması üzerine tekrardan siyasi sahnede rol almaya başladılar. 627 yılından sonra Çin'in desteği ile Orta Asya'da yaşayan Türk boyları bağımsızlık yaşayacak kadar öz güven sahibi oldular. En güçlüleri Bayırkular, Bugular, Sir Tarduşlar ve Uygurlar idi. Öncelikle Sir Tarduşlar 646 yılına kadar bağımsız bir devlet kurdular. Töles adı bu tarihte önemini yitirse de, Tölesler çeşitli Türk toplulukları içinde varlığını sürdürmeye devam etmiştir.  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!