Ana içeriğe atla

I. KOSOVA SAVAŞI 1389

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

     Osmanlıların Balkanlardaki durumunu belirleyecek olan bu muharebe, Sırp kaynaklarına göre 1389 senesi Haziran ayının yirminci günü gerçeklemiş ancak bizim kaynaklarımıza göre 10 Ağustos 1389 salı günü Kosova sahasında savaş meydana gelmiştir.
    Ordunun sağ kolunda  Kütahya ve Hamid sancak beyi şehzade Bayezid kumandasında Rumeli beylerbeyi olan Kara Timurtaş Paşa ve Evrenuz Bey vardı. Sol kolda Karesi sancak beyi Yakup Bey kumandasında Anadolu beylerbeyi Saruca Paşa, Kastamonu Germiyan, Hamid, Teke ve Menteşe kuvvetleri vardı.
     Başkumandan olan Sultan Murad, ordunun merkezinde yer alıyordu. Merkez kuvvetlerinin önünde yeniçeriler ve onların önünde de toplar vardı. Evrenuz bey'in tavsiyesi üzerine ordunun sağ ve sol kollarının önüne biner okçu konmuştu. Sağ okçu kumandanı Hamidoğlu Malkoç, sol kol okçu kumandanı da Hamidoğlu'nun oğlu Mustafa Bey'di. Vezir-i âzam Ali Paşa padişahın yanında bulunuyordu.
    Karşı taraf düşman ordusunun merkezinde Sırp despotu Lazar, sağ kanatta yeğeni ve damadı Brankoviç, sol kanatta Bosna kralı Tvartko ve kuvvetleri vardı. Düşman ordusu Sırp, Bosna, Macar, Eflak ve Arnavut kuvvetlerinden oluşuyordu. İki ordununda tam mevcudu bilinmemekle beraber düşman ordusunun üstünlük sahibi olduğu bazı tarihçiler tarafından aktarılmıştır.
    Muharebe düşmanın atmış olduğu top atışıyla başladı. Muharebe sırasında Osmanlı ordusunun sol kolu sarsıldı ama Şehzade Bayezid'in bu kola yardım etmesiyle düşman safları yarıldı.Türk ordusunun harp planı sayesinde üstün kuvvette olan düşman ordusu bozulmuş ve Bosna kuvvetleri geri çekilmiştir. Kosova muharebesi sekiz saat sürmüştür.
    Zafer sevinci sırasında  Sultan Murat harp sahasını gezerken Miloş Obiliç adında yaralı bir Sırp asilzadesi tarafından hançerlenmiştir. Yıldırım Bayezid tarafından Bursa kadısına gönderilen fermanda ise olay,  Sultan Murat'ın savaştan sonra otağına dönmesi sırasında Miloş Kobiloviç adında birisinin "ben müslüman oldum" diye otağ-ı hümayuna gelerek  padişahın yanına girmiş bu sırada yeninde gizlediği hançerle Sultanı şehit etmiş şeklinde anlatılır. Oruç Bey tarihinde savaş henüz devam ederken at üstünde iken şehit edildiği yazılıdır. Bu rivayetlerin en doğrusu ise islam âdeti üzere galibiyet şükranesi olarak harb sahasını gezdiği sırada yaralı Miloş adında bir Sırp tarafından yaralanmasıdır.
    Ağır yaralı olmasına rağmen Sultan Murat muharebenin sonuna kadar kumandayı elinden bırakmadı. Bu sırada osmanlı kuvvetleri tarafından  etrafları sarılan Sırp despotu Lazar ve oğlu esir edildi. Öleceğini anlayan Sultan Murat büyük oğlu Bayezid'i yanına çağırtıp tahtı oğluna bıraktı ve vefat etti. Murat'ın ölümüne müteakib Sırp despot Lazar ve oğlu katledildiler.
    Kosova Meydan Muharebesi, Türklerin Rumeli'de kalmak için Sırpsındığı ve Çirmen savaşlarından sonra kazandığı üçüncü büyük savaştır. Bu savaşı gördükten sonra vefat eden I. Murat, tarihte Gazi Hünkar, Murat Hüdavendigar diye anılmıştır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
YAZININ DOĞUŞU http://pnd.tl/9EdZ
ESHAB-I KEYF YEDİ UYURLAR http://pnd.tl/M8pLl