Ana içeriğe atla

ASAKİR-İ MANSURE-İ MUHAMMEDİYE

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Daha önce III. Selim tarafından yapılmak istenilen ordu ıslahatları yeniçerilerin baskıları sonucu gerçekleşememiş, kurulmak istenilen Nizamı Cedid ordusu çok kısa ömürlü olmuştu. II. Mahmut bozulan ve sürekli isyan çıkaran yeniçerilerle baş etmek ve Osmanlı devletini tekrardan güçlü konuma getirmek için modern ordu kurulmasını istiyordu.
*ASAKİR-İ MANSURE-İ MUHAMMEDİYE II. MAHMUD'U SELAMLIYOR (FRANÇOİS DUBOİS'IN TABLOSU/ DOLMABAHÇE SARAY KOLEKSİYONU)
   II. Mahmud'un 1826 yılında Yeniçeri ocağını kaldırması (Vakai Hayriye) ile modern ordu kurulmasına başlanıldı. Avrupa ordularından örnek alınarak kurulan Asakir-i Mansure-i Muhammediye bir binbaşının komutasında 12.000 kişiden oluşmaktaydı. Ordu sekiz tertipten, her tertip de 12 saftan meydana geliyordu. Ordunun giderlerini karşılamak için Muallem Asakir-i Mansure-i Muhammediye Nezareti kuruldu. Rami, Selimiye ve Davutpaşa kışlaları yaptırıldı. Ordunun mensupları aylıklı erlerden oluşuyordu ve 12 yıl boyunca sürekli askerlik yapıyorlardı.
   1828'de ordu örgütlenmesi düzenlendi ve tertip kol, saf yerine alay, bölük, tabur; kaymakam, miralay ve binbaşı gibi terimler kullanılmaya başlandı. 1834 yılında Mektebi Harbiye bu orduya subay yetiştirmek amaçlı açıldı. Tanzimat döneminde Asakir-i Muntazam kuruldu. 1841 yılında kurulan iki ordu Asakir-i Nizamiye'nin (Nizamiye Ordusu) kurulmasına öncülük etti.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!