Ana içeriğe atla

BİRİNCİ BEYLİKLER DÖNEMİ 2 ( MENGÜCÜKLÜLER)


     !!!  Korona virüsü nedeni ile mümkün olduğunca az sokağa çıkalım ve evde vakit geçirelim. Kalabalıklardan uzak duralım, sık sık ellerimizi yıkayalım. En kısa zamanda sağlıklı günlerde görüşmek üzere....Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

MENGÜCÜKLÜLER

    Mengücüklüler, Malazgirt zaferinden sonra Erzincan, Kemah, Divriği ve Şebin Karahisar'ı fethederek yaklaşık 1227 yılına kadar bu bölgede hüküm süren bir Türk beyliğidir. 
   Beyliğin kurucusu olan Mengücük Gazi, Malazgirt zaferinden sonra Karasu ve Çaltı nehri vadilerinin fethi ile görevlendirilmiştir.  Ölümü bilinmeyen Mengücük Gaziden sonra yerine geçen oğlu Melik İshak,1118 yılında Malatya'yı yağmaladı. Melik İshak'ın 1142'de ölümünden sonra beylik iki kola ayrılmış, Erzincan Kolu Davudşah, Divriği kolu ise Süleymanşah tarafından yönetilmiştir.

    KEMAH-ERZİNCAN KOLU

  Bu kolun ilk beyi Davutşah hakkında fazla bilgi yoktur. 1162 yılında Selçuklularla işbirliği yaptığı gerekçesiyle, Danişmendli Yağısıyan tarafından öldürülmüştür. Fahreddin Behramşah, 1165'de Erzincan'da beyliğin başına geçmiştir. Behramşah kaynaklarda melik unvanı ile anılan üçüncü Erzincan beyidir. 1202 yılında II. Süleymanşah'ın Gürcistan seferine katılmış, Selçuklu ordusunun yenilmesi üzerine Gürcüler'e esir düşmüştür. Gürcü kraliçesi Behramşah'ı fidye almadan serbest bırakmıştır.
   Behramşah'tan sonra Erzincan tahtına oğlu Davudşah geçmiştir(1225).Diğer oğlu Muhammed ise Şarki Karahisarın yönetimine getirilmiştir. Davudşah çok fazla hüküm süremeden, Anadolu'da siyasi birlik kurmak isteyen Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad tarafından Erzincan ilhak edilmiştir.

    DİVRİĞİ KOLU

   Divriği kolunun ilk beyi Mengücük Gazi'nin torunu ve İshak'ın oğlu Süleyman'dır. Ancak onun dönemine ait bir eser olmadığından ne zaman öldüğü de bilinmiyor. Süleyman'ın oğlu Şahinşah döneminden kalan bazı eserler olduğu gibi adına sikke de mevcuttur. Şahinşah Divriği kalesindeki caminin de banisidir. Mezar kitabesinden Şahinşah'ın 1197 yılında öldüğü anlaşılmaktadır. Şahinşah'ın Süleyman ve İshak adlı iki oğlu olduğu bilinmektedir. Süleyman'ın adı sadece kitabelerde görülür. İshak'ın adı 1247 de düzenlenen Karatay vakfiyesindeki şehitler arasında geçmekedir. Divriği'deki Ulucami Süleyman'ın oğlu Ahmed Şah tarafından yaptırılmıştır. 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!