Ana içeriğe atla

İSTİKLAL SAVAŞININ KADIN KAHRAMANLARI

   Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
   BİNBAŞI AYŞE
       Selanik'li olan Binbaşı Ayşe, Kafkas cephesinde yaralanarak ölen kocasından sonra İzmir'in işgali üzerine ziynetlerini satarak at, silah, elbise ve çizme aldı ve Aydın'a gitti. Bir Kuvayı Milliye birliği oluşturup Nuri çetesine katıldı. Salihli, Demirci, Simav, Gördes ve Kütahya'daki muharebelere katıldı. Sakarya'da sol kasığından yaralandı. Binbaşılığa kadar yükseldi.Büyük Taarruz'da mürsel Paşa emrinde Ahır Dağları'ndan düşmanın gerisine akanlar arasındaydı. Bacağı kırık olarak İzmir'e ilk giren birliklerin arasında yer aldı.



ONBAŞI NEZAHAT (BAYSEL)
     70. Alay Komutanı Hafız Halid Bey'in kızı olarak Çanakkale'de cephede büyüdü. Sakarya, Gediz ve İnönün'de muharebelere ve Konya isyanının bastırılmasına katıldı. Bulunduğu 70. Alay "Kızlı Alay" olarak anıldı. 12 yaşında onbaşı rütbesi verildi. 30 Ocak 1912'de ilk İstiklal Madalyası'nın ona verilmesi teklif edildi. 78 yaşındayken TBMM tarafından Şükran Belgesi verildi.


ÇETE EMİR AYŞE
    Düşmanın Aydın'a ilerlemesi üzerine ziynetlerini satarak aldığı tüfekle Sancaktar Ali Çetesine ardından Yörük Ali Efe Çetesine katıldı. Çiftlikli Kübra ve Ayşe Çavuş ile birlikte Kepez sırtlarında düşmanla savaştı. Aydın cephesinde yer aldı. Köşk cephesindeki muharebelerde yer aldı ve Aydın'ın kurtuluşundan sonra köyüne döndü. Aydın'a gelen Mustafa Kemal Paşa bizzat kendisine İstiklal Madalyası taktı. İmamköy meydanına büstü dikildi.


ŞERİFE BACI
    Kastamonu'da toplanan cephaneleri Ankara'ya götürürken mühimmatın ıslanmaması için kazağıyla örttüğü sevkiyat sırasında, 1921yılının Aralık ayında, 21 yaşındayken donarak öldü. Seydiler Belediyesi tarafından belediye binası önüne rölyefi yapıldı ve ismi birçok kuruma verildi.


HAFIZ SELMAN (İZBELİ)
   Varlıklı bir aileden gelen Hafız Selman, Kastamonu Müdafaai Hukuk Cemiyeti'nin kadınlar kolunun kurucularından oldu. Kadınları örgütleyerek askerlerin ihtiyaçlarını karşılayan eşyalar üretti ve şehre gelen birlikleri doyurdu. Mustafa Kemal Paşa Kastamonu'ya geldiğinde İzbeli Konağı'nı ziyaret etti ve misafiri oldu.


 MAKBULE
  Gördes'te yaşarken 1921 yılında kocası Ustrumcalı Ali Efe ile birlikte çete savaşlarına katıldı. 17 Mart 1922'de Akhisar Sungurlu hududundaki Koca Yayla'da düşmanla ön safta savaşırken başından vurularak şehit oldu.



TAYYAR RAHMİYE
   Osmaniye'nin Kaziyeler Köyü'nde yaşarken keşif ve cephe gerisinde kundakçılık görevi üstlendi. 9. Fırka ile 1920 yılında Fransızlar ile Hasanbeyli muharebesine katıldı. Demiryolu tünelini patlatarak düşmanın cephane sevkiyatını sekteye uğrattı. Aynı yıl Temmuz ayında Osmaniye'deki Fransız karargahına taarruz ederken ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye atıldığında şehit oldu.



KARA FATMA (SEHER ERDEN)
  1919'da Mustafa Kemal'le bizzat görüşmek için Sivas'a gitti. Batı Cephesi'nde milis müfreze komutanı olarak görev aldı. İstanbul'dan silah ve adam kaçırma faaliyetlerinde bulundu. Onbaşı rütbesiyle kadınlardan oluşan birlik kurdu. ve biri Yunan subayı, toplam 25 kişiyi esir aldı. 43'ü kadın yüzlerce kişilik birliğiyle İnönü muharebeleri ve Sakarya Meydan Savaşı'na katıldı. Büyük Taarruz sırasında esir düştü ve kaçmayı başardı. Bursa'nın kurtuluşunda rol oynadı. İstiklal Madalyası'na layık bulundu. Üsteğmen rütbesiyle emekli oldu. Maaşını Kızılay'a bağışladı. The Times 1923 yılında bir röportajını yayımladı.


İĞNELİ PEMBE HATUN
    Topal Osman'ın Giresun'dan Ankara'ya gelen gönüllü 47. Alayı'nın sancak çavuşu olarak Milli Mücadele'ye katıldı. Askeri üniformayla kılıç kuşanıp, birliklerin önünde bayrak taşıdı. Koçgiri ve Pontus isyanlarının bastırılmasında görev aldı. Katıldığı taarruzlar arasında sekiz kez yaralandı.

KURTULUŞ SAVAŞI KRONOLOJİSİ 1918-1919👉  https://lnkload.com/2jNLE
KURTULUŞ SAVAŞI KRONOLOJİSİ 1920-1921👉 https://lnkload.com/2jNLy
 İSTANBUL'UN FETHİ İLE İLGİLİ KEHANETLER 👉 http://bc.vc/Cm5N4Fe

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!