Ana içeriğe atla

BALKANLAR GEZİ NOTLARI 1 ( SIRBİSTAN)

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
     Uzun bir aradan sonra sizlere yaptığım Balkanlar Turu ile geri dönüş yapıyorum. 😊Toplamda 5 Ülke ve 16 şehir olarak tamamladığım turun önemli ve tarihi yerlerini buradan paylaşacağım. Şimdiden iyi okumalar. İlk durağımız Sırbistan. ✈✈

NİŞ 

        Sırbistan'da ilk olarak Nişava Nehri kenarında Osmanlı ve Türk tarihinden izler taşıyan Niş kentini gezdik.
                        (Nisava Nehri) 
 
       İstanbul Kapı'dan şehre girdiğimizde ilk olarak karşımıza günümüzde Jazz Museum (Müze)  olarak kullanılan bir Türk Hamamı çıkıyor. Hamam dönemin Sancak Beyi Mehmet Bey tarafından yaptırılmış.


   Hamamın biraz ilerisinde bizi Eski Osmanlı Çarşısı karşılıyor. Biz gezdiğimiz sırada kapalı olduğundan içerisini göremedik.



   Sur içinde kalan kısımda adı Bali Bey Cami olarak bilinen 1521 yılında yapımına başlanan bir  Osmanlı Camisi bulunmakta. Caminin minaresi ise günümüze kadar gelmeyi başaramamış.



Caminin yanında eski bir Bizans yolu kalıntısı mevcut.
   Niş Şehri aynı zamanda Bizans Kralı I. Konstantin'in doğduğu yer. Caminin biraz ilerisinde I. Kosntantin için temsili bir mezar yeri bile yapılmış.
 

   Niş şehrinde son olarak şehrin biraz çıkışında bulunan Skull Tower (Kelle Kule) adlı bir müzeyi ziyaret ediyoruz. Bu kule Osmanlı Devletine karşı ayaklanan Sırp isyancılara göz dağı olsun diye Hurşid Ahmet Paşa'nın 952 isyancının kafatasını kule yaptırmasıyla oluşmuş. Bazı kafatasları ise İstanbul'a yollanmıştır. Günümüze kadar ulaşan kafatası sayısı ise çok azdır.





BELGRAD

     Sırbistan'da gezdiğimiz ikinci şehir olan Belgrad, Beyaz Şehir anlamına geliyor. Şehrin yine sur içinde kalan kısmına İstanbul Kapısından giriyoruz. 


 

   Sur içinde Damat Ali Paşa Türbesi bulunmaktadır. Damat Ali Paşa'nın doğduğu topraklarda bulunan Türbesi, Belgrad'ın Kalemeydan (Kalemegdan) diye adlandırılan bölgesinde bulunuyor.
 


Kalemeydanın çıkışında Defterdar Kapısı ve Sokullu Mehmet Paşa çeşmesi bulunmaktadır. Çeşme 1576-77 yılları arasında yaptırılmıştır.





  Kalemeydan parkı girişinin sağ tarafında Osmanlı’nın, 6 Nisan 1876 tarihinde, Belgrad, Smederevo, Šabac ve Kladovo kalelerinin anahtarlarını Sırplara teslim etmesini tasvir eden  bir mermer anıt bulunmaktadır.
   Anahtar değişimi Sırp tarihinde önemli bir yer tutmakta. Olayın 100. yılı sebebiyle  Mihailo Paonović tarafından yapılan beyaz mermer blok üzerinde A. Srefanović tarafından oyulmuş çalışma bulunmakta. Anıt 1967 yılında büyük bir kutlama ile Kalemeydan Parkı içine dahil edilmiş.
 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!