Ana içeriğe atla

KIRGIZLAR (M.Ö. 202-M.S. 960)

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
  Güney Sibirya'yı kendilerine yurt edinen Türk boylarının en meşhur olanı hiç şüphesiz Kırgızlardır. Kırgızların anayurtları kögmen Dağları'nın kuzeyi ve Yenisey nehrinin kollarında bulunan Kem havzası idi. Tarihçi Ebulgazi, Kırgızlar hakkında şunları anlatmıştır: " Oğuz Han'ın Kırgız isimli torunu vardı. Kırgızlar onun neslindendir. Ancak şimdi Kırgız neslinden olanlar azdır.
   Kırgızlar Çin tarihlerinde çok eski zamanlardan beri anılmaktadır. Kırgızlar ilk defa Büyük Hun İmparatoru hükümdarı Mete zamanında zikredilmiştir. Orhun Yazıtları'nda Kırgız adı defalarca kaydedilmiştir.
   M.Ö. 202 yılında Hunlara bağlanan Kırgızlar, Gök-Türk Devleti'nin kurulmasından sonra tekrardan tarih metinlerinde yer almaya başladı. 572 yılında Mukan Kağan ölünce yas törenine katılan kavimler arasında Kırgızlar da vardı. 627 senesinde Sir Tarduşlara bağlanan Kırgızlar daha sonra Gök-Türk Devletine bağlandı. Gök-Türk devleti yıkılınca Uygurlar onlara bağlı boyları boyunduruğu altına aldı.
   Uygur hakimiyeti döneminde Kırgız adı "sarı, kızıl yüzlü" şeklinde ifade edilmektedir. 836-841 yılları arasında Kırgızlar, Uygur Devleti zayıflamaya başlayınca yeniden bağımsızlıklarını ilan ederler. 960'lardan sonra Moğol baskısına dayanamadılar ve Cengiz Han döneminde Moğol İmparatorluğu'na bağlandılar.
    Kırgız kağanı, Kemcikeş adlı şehirde otururdu. Kırgızlar ölülerini yakan tek Türk kavmidir. Kırgızların en önemli eserleri, Kopen mezarları, Uybat kurganları gibi kurganlardan çıkarılmıştır. Bunlar altın ve gümüş kaplar, at koşum takımları ve silahlardır. Çin kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre Kırgızların yazıları ve dilleri Uygurlarınki gibi olup dinleriyse Şaman dinidir.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
DİĞER TÜRK BOYLARINI OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERE TIKLAYABİLİRSİNİZ.
GÖKTÜRKLER http://pnd.tl/zhFTR
KARLUKLAR http://pnd.tl/AcuP
TÖLES BOYLARI http://pnd.tl/WdotrG
AVARLAR http://pnd.tl/gNqU0ce9