Ana içeriğe atla

ANTİK ÇAĞ ROMA TÖRENLERİ VE OYUNLARI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!   
 Antik çağ uygarlıklarının çoğu kendilerini bayramlar ve törenlerle koruma altına almışlardı. Roma toplumunda 20'ye yakın tören yıl içine dağılmış haldeydi. Rahiplerin ve din adamlarının günlerce süren törenlerle şehri kötülüklerden koruduğuna, refah ve başarısını güvence altına aldığına inanıyorlardı.
    Şubat ayında yapılan Lupercalia töreninde erkekler Palatium Tepesi çevresinde çıplak olarak koşup, kısırlıktan korkan kadınlara teke derisinden yapılma kayışla vuruyordu.
   Nisan ayında yapılan Lemuria'da altı gün ve üç gece boyunca sunulan armağanlar ve dualarla yaşayanların, ölülerin hayaletlerinden uzak tutulması amaçlanıyordu.  Kış dönümü bayramı olarak kutlanan Saturnalia ise günümüz yılbaşı kutlamalarının habercisi konumundaydı.
     Romalılar M.Ö.  IV. yy'da Galyalıları bozguna uğratan Jüpiter'e şükranlarını sunmak için Capitolium Oyunlarını başlatmışlardır. Roma'nın Kartaca'yı yenme konusunda ümitlerini kaybettikleri sırada M.Ö. 204 yılında Palatium Tepesi üzerine yerleşen Kybele (Bereket Tanrıçası) onuruna oyunlar düzenlemişlerdir. Nisan ayından Aralık ayına kadar böyle 10 kadar oyun sayılabilir. En önemlileri Büyük Oyunlar adı verilen Roma oyunlarıdır.

    Bu oyunlarda genellikle gladyatör dövüşleri, tiyatro gösterileri ve araba yarışları yapılırdı.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!