Ana içeriğe atla

TÜRK MİTOLOJİSİ V. HIZIR ANLAYIŞI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    Hızır, Türk kavimlerinde en yaygın inanış ve anlayıştır. Anadolu'nun hemen hemen her yerinde Hızır ile iglili bir çok inanış vardır. Bu inanışlar ile İslamiyetteki Hızır arasında benzerlikler az da olsa vardır.İslamiyetten önceki Türk toplumlarına baktığımızda bugün Hızır olarak kullanılan isim " Gök Sakallı, Ak Sakallı ve Kocalar" olarak kullanılıyordu.Peki bu isimler hangi toplumlarda kullanılıyordu ?
    "Kayın ağacından inen Ak-Sakallı-Koca oğlana ad veriyor" Altay çevresinde geçen bu destanda ad koyma rolünün Ak Sakallı Koca'ya verildiğini görüyoruz. Yine aynı şekilde Manas destanında da " Çocuğa ad bulamamışlar. Bu sırada gökten inan Gök Sakallı oğlana gelerek Seytek adını vermiş ve sonra kaybolmuş".Anadolu'da eski Türk geleneğine baktığımızda yine aynı türde hikayelere rastlıyoruz. "Çocuğa ad bulamıyorlar. Bu sırada post giymiş bir derviş geliyor, çıngıraklarını sallıyor. Ali dost, Veli dost! Eller giyer birer post, biz giyeriz ikişer post!" diyor ve çocuğa ad koyuyor sonra ortadan kayboluyor. Özbek-Türk destanı olan Han-nâme'ye göre Çingiz-Han'ın adını, Hızır koymuştur.
     Türklerde ve İslamiyette Hızır'ın en belirgin özelliği, insanlara ve yardım muhtaçlara yardıma etmesidir. Bunlara örnek verecek olursak;"Çin padişahının kızını almak isteyen genç güreşiyor. Hızır gence yardıma geliyor ve güreşi kazandırıyor." bu tarz anlatı ve motifleri Altay destanlarında çok sık görüyoruz. Yine Kırgız Türklerinde " Kıdır (Hızır) da, hazır olsun, senin yanında, Bakay!..." şeklinde motifler görüyoruz ve bir Türk-İslam sentezinin doğmuş olduğunu anlıyoruz.
    Türk inanışında Hızır'ın atı ve asası vardır Hızır'ın asası, Türklerde çevgen olarak geçen başı bir hayvan başı ile süslenmiş değnektir. Bunları daha çok Anadolu ve Ortaasya Türk dervişlerinin ellerinde görüyoruz. Türk destanlarında görülen kocalar Türk geleneklerine göre ata biniyordu. " Ak-boz ata binmiş, eli asalı, Ak Sakallı Koca, Kara-Han'ın oğluna ad verdikten sonra kayboldu."
      Kocalar ya da Hızır genellikle Ak renklerde giyiniyordu.Türklerde beyaz  yaygın olarak kullanılan  bir renkti. İslamiyetten sonra bazı anlatılarda yeşil renk giyindikleride görülmektedir.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Ana sayfaya gitmek için linke tıklayın http://bc.vc/MUNOV6K 
TÜRK MİTOLOJİSİ I. KURT OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/YjCj0A6
TÜRK MİTOLOJİSİ II. GEYİK OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/GiSihqC
TÜRK MİTOLOJİSİ III AĞAÇ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/L47FleY
TÜRK MİTOLOJİSİ IV. DEMİR OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/LY1YiBX  
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha