Ana içeriğe atla

ROMA'NIN KURULUŞ EFSANESİ

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
   Roma, geleneksel inanca göre M.Ö. 753'te kurulmuştur. Bu tarih tamamıyla mitolojiktir. M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış olan Romalı yazar Varro, consul listelerini temel alarak Roma'nın kuruluş tarihini M.Ö. 753 olarak önerdi ve bu tarih Roma'nın geleneksel kuruluş tarihi olarak kabul edildi.
    Çok farklı tarzda anlatılan efsanelere göre, Troia'nın yakılıp yıkılmasından sonra Troia'lı prens Aineias, oğlu Askanios ve babası Ankhises'i yanına alarak Orta İtalya'daki Latium'a yerleşmişlerdir. Aineias'ın oğlu Askanios  burada Alba Longa kentini kurmuştur. Uzun yıllar Askanios'un soyundan gelenler Alba Longa'da hüküm sürmüşlerdir. Hüküm süren krallardan Numitor, kardeşi Amulius tarafından tahttan indirilir.  Amulius tahta geçer geçmez Numitor'un çocuklarını öldürttü ve kızı Rhea Silvia'yı Vesta Tapınağı'na rahibe yaptı. Böylece Rhea evlenmeyecek ve varis veremeyecekti.
    Rhea Silvia'nın, Savaş Tanrısı Mars'tan ikiz oğulları oldu. Adları Romulus ve Remus olan ikiz bebekler için Amulius hemen harekete geçti. Rhea Silvia'yı Tiber Nehri'ne attırdı ve ikizleri de bir sepet içine koyarak nehre bıraktırdı. Nehir boyunca sürüklenen sepet incir ağacının dallarına takılıp kıyıya sürüklendi. İkizler onları bulan dişi bir kurt tarafından emzirildiler, daha sonra Faustulus adındaki bir çoban tarafından büyütüldüler.
        İkisi de delikanlılık çağına gelince başlarına gelen olayları öğrendiler ve Amulius'u öldürüp, dedeleri Numitor'u tekrar Alba Longa tahtına çıkarttılar. Bu arada sepet içinde kıyıya sürüklendikleri yere yeni bir kent kurmaya karar verdiler. Romulus bir çift öküzün koşulduğu sabanla kentin sınırını çizerken kardeşi Remus sabanın izinin üzerinden atladı. Bu olay aralarında tartışma çıkmasına ve Romulus'un Remus'u öldürmesine sebep oldu. Tek başına kentin yöneticisi olan Romulus, kente kendi adına izafen Roma adını verir. 
     Romulus yeni kurulan kenti nüfuslandırmak için haydutlar, kaçaklar ve suçlu erkekleri toplayarak kente getirdi. Daha sonra da çevre kentleri ziyafetlerine çağırdı. Bu ziyafet sırasında Romalılar ziyafete gelenlerin kadınlarına ve kızlarına el koydu ve  kendilerine eş yaptı, böylece yeni kurulan kentte bir toplum yaratıldı. Roma'nın kuruluş efsanesi, Romalı ozan Vergilius'un, Aeneis ( Roma ulusal destanı)  destanında anlatılır. Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!