Ana içeriğe atla

MAGNA CARTA LİBERTATUM ( BÜYÜK ÖZGÜRLÜKLER SÖZLEŞMESİ)


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!   
 Magna Carta Libertatum demokrasi tarihindeki en önemli belgelerden biridir.  Magna Carta, İngiliz Kralı John ve ona bağlı İngiliz Asilleri arasında 19 Haziran 1215'te imzalanmıştır. Bu anlaşma ile kralın sınırsız olan yetkileri sınırlandırılmış, bazı haklarından feragat etmiştir.
     Belgenin hazırlanmasına sebep olan gelişmeler, Normanların İngiltere'yi fethine kadar gider. Bu fetih sırasında ve sonrasında Kral derebeyleri saf dışı bırakmak ister. Bu girişimden rahatsız olan güçlü derebeyler ve kral arasında gerilim giderek şiddetlenir. 1215 ilkbaharında Kuzey ve Doğu Lordları birleşerek Londra üzerine yürüyüşe geçmiştir.
 Magna Carta 1297
     Lordlar, 15 Haziran 1215'te Canterbury Başpiskoposu Stephen Langton'un hazırladığı 63 maddelik Magna Carta ile kralın karşısına çıkar. Kral John imzaladığı Magna Carta ile egemenliğinin büyük toprak sahipleri tarafından kısıtlanmasını kabul etmiştir. Magna Carta anlaşmasının bazı maddelerine göre; hiç kimse yargılanmadan cezaya çarptırılmayacaktır, Kral vergileri kurultaydan izinsiz düzenlemeyecekti. Özellikle 39. Maddde, bütün özgür kişileri kraliyetin tutuklama ve toprağa el koyma gibi keyfi eylemlerine karşı koruyarak hukukun üstünlüğü ilkesi kabul edilmiştir.
     Magna Carta imzalandıktan kısa süre sonra İngiltere'de iç savaş çıkmış. Ancak Magna Carta varlığını korumuş ve 1297 yılında Kral I. Edward tarafından yeniden onaylanmış ve yazılı hukukun bir parçası olmuştur.
        Magna Carta hukukun üstünlüğü ilkesi ile ABD Anayasası ve Bağımsızlık Bildirgesi dahil pek çok belgenin temelini oluşturmuştur.Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
YASA ÇIKARAN KRAL HAMMURABİ http://bc.vc/OOBZ8hU
OSMANLI DİPLOMASI NOTLARI http://bc.vc/SvFYvo2
KANUN-İ ESASİ http://bc.vc/yIJwxEF