Ana içeriğe atla

I. DÜNYA SAVAŞI CEPHELERİ 6. FİLİSTİN-SURİYE CEPHESİ

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    Osmanlı ordusunun Kanal harekatında başarısız olması üzerine İngilizler karşı saldırıya geçti. Türk orduları Gazze hattına çekildi. İngilizler 26 Mart 1917'de Gazze'yi kuşattı. Türk ordusunun yaptığı müdafaa ile geri çekilmek zorunda kalan İngilizler ikinci kez  Gazze'ye 17 Nisan 1917 'de saldırdı. Donanmalarına ve 8 adet tanka rağmen İngilizler 2 gün içinde 6500 kayıp vererek geri çekilmek zorunda kaldılar. Türklerin kaybı 2000 kadardı.
    Bu arada Bağdat'ın geri alınması için Suriye bölgesinden harekat yapılması düşünülüyordu ve Yıldırım Orduları adında bir kuvvet oluşturuldu. Ordunun başına Alman Genel Kurmay Başkanı General Falkenhayn getirildi. 31 Ekim'de İngilizler, Gazze cephesine karşı üçüncü kez saldırı başlattı.Bu muharebe sonrası 7 Kasım 1917 tarihinde Gazze düştü. Türk kuvvetlerinin boşalttığı Kudüs 9 Aralık 1917'de İngilizlerin eline geçti. Bizim müttefikimiz olan Avusturya-Macaristan, Kudüs'ün düşmesini Viyana'da haçlı zaferi olarak kutladı.
Yıldırım Orduları Grup Komutanı General Falkenhayn Türk birliğini denetlerken
       Türk birlikleri Kudüs'ün kuzeyine çekildi. 21 Şubat'ta Erişha işgal edildi. Suriye cephesinde son Türk-İngiliz meydan muharebesi 19 Eylül 1918'de Nablus'ta yapıldı ve İngilizler kazandı. 7. ordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa düşman süvarisini Bisan'da durdurdu. Bu geri çekilmekte olan Orduya zaman kazandırdı. 1 Ekim 1918'de Şam, 27 Ekim'de Halep düştü. Liman von Sanders, Yıldırım Orduları Komutanlığını Mustafa Kemal Paşa'ya bırakarak Adana'ya geçti.
       Mustafa Kemal Paşa, emrindeki beş piyade tümeni ile İskenderun -Cerabulus hattında İngilizleri durdurmaya çalıştı. Bu hat daha sonra  İstiklal Harbinde milli sınır  olarak kabul edildi.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!