Ana içeriğe atla

ERTUĞRUL BEY'İN BABASI GÜNDÜZALP


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!   
Ertuğrul Bey'in babası  Gündüzalp olarak bilinir ancak bu kişi Suriye'de türbesi bulunan Selçuklu Sultanı Süleymanşah ile karıştırılır. Selçuklu Sultanı olan I. Süleymanşah, 1086 yılında Caber Kalesi yakınına defnedilir. Geçtiğimiz yıllarda Işid tehdidi sonrası Türbe, Türkiye sınırına daha yakın bir köy olan Eşmesi köyüne taşınmıştır. Anadolu Selçuklu'nun kurucu Süleymanşah ile Ertuğrul Bey'in babası arasında tam bir asırlık fark vardır.
ANADOLU SELÇUKLU SULTANI SÜLEYMANŞAH'IN TÜRBESİ
    Ertuğrul Bey'in babasının asıl adı Gündüzalp'tir ama bazı kaynaklarda diğer adı olan Süleymanşah geçer ve bu iki  Süleymanşah arasında bir kafa karışıklığına sebep olur. Şimdi bu konuyu çeşitli kaynaklardan örnekler ile detaylandıralım.
     İlk olarak İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın Osmanlı Tarihi 1. Cilt adlı eserinde Ertuğrul Bey'in babasının Gündüzalp olduğu ifade edilir. Yine aynı kitabın dipnot bölümlerinde Behcet-üt-Tevarih'ten başlayarak Aşık Paşa Zade ve Oruç Bey gibi Anonim tarih yazıcıları Ertuğrul'un babasını Süleymanşah göstermiş olup, Süleymanşah'ın Fırat'ı geçerken boğulduğu ve orada defnedildiğini anlatmışlardır ancak olay ile tarihlerin birbirini tutmadığı anlaşılır. Çünkü anlatılan Süleymanşah'ın ölümü demin dediğimiz gibi 1086 iken Ertuğrul Bey'in doğumu 1189 olarak gösterilir.
İSMAİL HAKKI UZUNÇARŞILI I. CİLT OSMANLI TARİHİ SOY CETVELİ
     Tevkii Mehmed paşa tarihi, Enveri'nin Düsturname'si ve Ruhinin Al-i Osman tarihi Ertuğrul'un babasını Gündüzalp olarak gösterir. Yazıcızade Ali'nin Selçuklnamesinde "ucu Hüsameddin oğullarına ve Kayı'dan Ertuğrul'a ve Gündüzalp ve Gökalp'a ısmarladı" denilmektedir. Bizans tarihi yazarı Halkondil de Ertuğrul'un dedesinin Oğuzalp ve babasının ise Gündüzalp olduğunu ve 656 Hicret yılında Ankara civarında Karacadağ bölgesine yerleştiğini, Gündüzalp'in vefatında sonra yerine oğlu Ertuğrul'un geçtiğini yazar. ( Ayasofya Kütüphanesi numara 3204)
HALİL İNALCIK, OSMANLI TARİHİNDE EFSANELER VE GERÇEKLER S. 34
      Hüdenvendigar Livası Tahrir defterinde ise" Gündüz Alp fevt olup yirine oğlı Ertuğrul oturdı." şeklinde beyan vardır. Bütün bu tarihlere baktığımız gibi bazı rivayetlerde de Ertuğrul'un oğluna babamın adını verdim demesi ve oğulları arasında Gündüzalp'in olması da konuyu destekler niteliktedir.
ANKARA BEYPAZARI HIRKATEPE KÖYÜ, GÜNDÜZALP TÜRBESİ
        Ertuğrul'un babası Gündüzalp Yassı Çemen savaşında Alaadddin Keykubat'a yardım ediyor ve Alaaddin Keykubat tarafından Ankara Karacadağ'a yerleştiriliyor. Gündüzalp  bugün Beypazarı'nın Hırkatepe(Kırka) Köyü'nde yatmaktadır. Eşi Hayme Ana ise bugün Kütahya'nın Domaniç ilçesinin Çarşamba Köyü'nde medfundur.
KÜTAHYA DOMANİÇ ÇARŞAMBA KÖYÜ, HAYME ANA TÜBESİ


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!