Ana içeriğe atla

YUNAN SİTELERİNİN ORTAYA ÇIKIŞI


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!    
 Yunanlılar VIII. yy'da, Doğu Akdeniz dünyasında yeniden  ön plana çıktıklarında siteler halinde örgütlenmişlerdi.  "Polis" adı verilen bu yepyeni siyasal oluşumla sonuçlanan gelişmeleri ancak varsayımlarla açıklayabiliriz. Yeni topraklar fethetmek zorunda hale gelmişti.  Sparta, Dorların elindeki Lakonia'ya  egemen olmak için kurulmuş bir siteydi, bir yandan da hayatta kalmak için savaş veriliyordu Anadolu kıyılarına  sığınan Yunanlılar kendilerine de yabancı ve büyük olasılıkla düşman bir çevrede yerleşmek zorunda kalmışlardı. Böylece batı Anadolu'da ilk siteler ortaya çıktı, oradan adalara ve sonra da yunan anakarasında yayıldı.
      Ortaya çıkan bu uygarlıklar  yüzyıllar boyunca devam etti. Polis  "kent" küçük bir toprak parçasıydı.  900 kilometrekarelik Korinthos önemli bir site sayılıyordu. 2500 km lik Atina ise büyük bir kenti oluşturuyordu.  Sitenin büyük bölümü köyler, ekili veya boş arazilerden oluşuyordu.  Ama köylü veya kentli site halkı gerektiğinde ortak siyaset, hukuki veya dini kurumların görev yaptığı kent merkezinde toplanırdı. Atina adı hem siteyi yani içinde köy bulunan ve hükümran bir devlet oluşturan toprak parçasını, hem de Akropolis etrafında toplanmış evlerden oluşan kentin kendisini ifade ederdi.
ATİNA / AKROPOLİS
       Yunan kent devletleri ilerde gerçekleşecek savaşlarda son derece etkin rol oynamışlardır. Genel olarak bir kent-devleti etrafı surlarla çevrili ve akropolis adı verilen yüksek  bir tepede kuruluyordu. Dışarıdan gelen saldırılarda, surun dışında ikamet edenler surun içine sığınıyordu. Sitelerin fiziksel büyüklüğü ve demografik yapısı değişkenlik gösterse de yaşayanlar kendilerini tek bir ulus olarak görüyordu. Herodotos'a göre ortak paylaşımları ataları, dinleri, dilleri ve adetleriydi.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!