Ana içeriğe atla

MARATHON SAVAŞI

       
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!    
   Ionia Ayaklanması'nın bastırılmasından iki yıl sonra, M.Ö. 492 yılında Mardonios komutasında bulunan Pers ordusu Trakya'ya sefer yaparak bölgedeki Pers egemenliğini güçlendirdi. M.Ö. 490 yılında Datis ve Artaphernes komutasındaki Pers donanması Ege Deniz'ini aşarak Yunanistan'a ayak bastı. Persler, Hellenlerden teslim olmalarını istedi, çoğu teslim olmayı kabul etti. Kabul etmeyenlerin kentleri yakılıp yıkıldı.
       Pers ordusu Yunanistan'ın Attika bölgesinin doğu kıyısında ve Atina'nın 30 km kuzeydoğusundaki Marathon Körfezi'ne ulaştı. Körfezin gerisinde Marathon Ovası bulunuyordu. Persler, Ionia Ayaklanması sırasında tahrip edilen Sardes'in öcünü almak istiyordu. Fakat Miltiades komutasındaki Yunanlılar, Persleri büyük bir yenilgiye uğrattı. Ünlü Tarihçi Herodotos, Atinalıların zaferini şöyle anlatır;
      "...Marathon ovasında çarpışma uzun sürdü; safların merkezinde üstünlük barbarlardaydı. Bu noktada zafer barbarlardaydı, düşmanı geri atmışlardı ve içeriye doğru kovalamaya başlamışlardı. Ama iki taraftan zafer Atinalılarla Platatialılar'daydı. Düşmanı yenmişlerdi ve onu bozgun halinde kaçmaya bırakmışlardı, iki taraf birleşerek, merkezi çökertmiş olan düşmana karşı savaşa girmişlerdi; ve zafer Atinalıları'da kaldı." Marathon Körfezi'nin hemen gerisindeki ovada yapılan savaşta Atinalılar yalnızca 200 civarında kayıp verirken, Persler'in kaybı 6.000'den fazlaydı.
       Yunanlılar atlet Pheidippides'i Marathon Ovası'ndan Atina'ya zafer müjdesini vermek için yollar. 3 saatten az bir zamanda koşarak Atina'ya gelen Pheidippides "Niki!" ( Kazandık!) dedikten sonra şehir meydanında bitkinlikten ölür. Atletin ve zaferin anısına koştuğu mesafe olan 42 km arasında yarışlar düzenlenir. Günümüzde Maraton Koşusunun adı bu şekilde ortaya çıkmıştır. 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!