Ana içeriğe atla

ÇAR I. PETRO (1672-1725)


ÇAR I. PETRO 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    Çar Alexis ve ikinci karısı Natalya Narsyhkin'in çocuğu olarak 9 Haziran 1672'de Moskova'da dünyaya gelen Peter (Petro), 1682'de tahta  çıkmıştır. İlk başta ülkeyi üvey kardeşi İvan ile birlikte yönetmiştir. 1689'da 17 yaşında bir darbe ile Çarlık Rusya'sının tahtına tek başına oturmuştur. Henüz 24 yaşında Osmanlılara karşı Azak'ta kazandığı zafer ile Rusların Karadeniz'le buluşmasını sağlamıştır.
     Çar I. Petro, Rusya'nın batı dünyası karşısında geri kalmışlığını fark edip ülkenin çağdaşlaştırılması adına ilk Rus Devrimlerini başlatan isim olmuştur.1697-98 yıllarında sahte kimlikle Avrupa turuna çıkmıştır. Hollanda ve İngiltere'ye yönetim ve mimariyi öğrenmek için gitmiştir. Avrupa'ya yaptığı gezi süresince askeri ve sivil okulları, müzeleri ve fabrikaları gezmiştir.
ST. PETERSBURG 1880
      Petro, 27 Mayıs 1703'te Neva Nehri'nin ağzında St. Petersburg şehrini kurmuştur. Bu yeni şehir, kale ve liman olarak Ruslara deniz  yolu ile Avrupa'ya doğrudan ulaşım imkanı vermiştir. 1712'de Çar I. Petro St. Petersburg şehrini başkent yaparak Moskova'yı idari merkez olmaktan çıkarmıştır. Devlet kurumlarını kiliseden ayırıp laikleştiren, papazları kesin otoritesi altına alan ve 1721 yılında "İmparator" olarak adlandırılan Petro Rusya'yı Batı modelinin ağır bastığı bir döneme sokmuştur. 1725 itibariyle Rusya 130.000 kişilik profesyonel bir orduya sahip olmuştur.
DEMİRBAŞ ŞARL
       Petro 1700 yılında İsveç'e savaş açmıştır.  Böylelikle 21 yıl sürecek olan Great Northern ( Büyük Kuzey) savaşı başlamıştır (1700-1721). İsveç Kralı XII. Charles ( Demirbaş Şarl) savaş sırasında Ruslara karşı Poltova'da yenince, Kral Osmanlı'ya sığınmıştır. Çar I. Petro, Kral'ın peşinden ordusunu Osmanlı topraklarına sokmuştur. Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa komutasındaki 100.000 kişilik ordu 9 Nisan 1711'de Ruslarla savaşmak üzere yola çıkmıştır. Aynı zamanda Osmanlı donanması da Karadeniz'e açılmıştır. Osmanlının hedefi Petro'nun daha önce aldığı Azak Kalesi'ni geri almaktı. Osmanlı Devleti Petro'ya "Deli Petro" lakabını takmıştır.Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!