Ana içeriğe atla

OLİMPİYAT OYUNLARI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
   İlk Olimpiyat oyunları M.Ö. 776 yılında düzenlendi. Olimpiyat ateşini atletler meşaleyi birbirine vererek taşırdı. Yarış kutsal olduğundan meşale alevinin sönmemesi gerekirdi. Kazanan takımlar tanrının sunağına gelerek kutsal ateşi yakardı. Günümüzde de Olimpiyat oyunlarının açılışı atletlerin yanan bir meşaleyi taşımasıyla ve ateşin yakılmasıyla başlar.
  Olimpiyatlarda ileri düzeyde olan atletler beş spor dalını içeren pentatlonda yarışırdı. Bunlar; uzun atlama, cirit atma, disk atma, koşu ve güreşti. Diskin üzerinde sportif sahneler işlenirdi. Cirit ise iki parmak sopanın üzerinde bulunan kayışın sapına geçirilirdi. Bu hareket ciriti daha şiddetli fırlatma olanağı verirdi. Uzun atlamacı atletlerin kollarına 2 kilogram ağırlık (Halter) takılırdı. Atlet ayağını yere değdirerek iki kolunu geriye uzatır ve halteri bırakırdı. Bu hareket daha uzağa atlamasını sağlardı.
   Atletler güreş de ölümüne yarışırdı. Rakibini üç kez yere atan kazanırdı. Her türlü vuruşa izin vardı. Rakibi öldürmek ya da kör etmek yasaktı. Hakem hile yapanlara sopasını atarak müdahale ederdi. M.Ö. 5. yüzyılda olimpiyatlara çocuklarda katıldı. Güreş, boks ve koşu alanlarında yarıştılar. Yunanlılar atlı spor da yapardı. Biniciler ata eyersiz binerdi. Atlı sporlar ve araba yarışları hipodromda yapılırdı. Mitolojide, Herakles'in babası Zeus'a teşekkür etmek için koşu pistini yarattığı anlatılır.
   Yurttaşlık hakkına sahip her Yunanlı yarışmalara katılırdı. Köleler ve yabancılar sadece yarışı izlerdi. Yarışmaların sonunda hakem kazanan atletin alnına kırmızı bant takar, ona bir dal verirdi. Oyunların son gününde kazanan atletler Zeus Tapınağı'nın önünde toplanır ve başlarına zeytin dalından taç takılırdı.
   M.S. 393 yılında İmparator Theodosius'un fermanından sonra oyunlara yaklaşık bin yıl ara verilir. Modern olimpiyatlar ilk kez 1896'da simgesel olarak Yunanistan'ın Atine kentinde düzenlenmiştir. Atina'daki olimpiyatlardan sonra dört yıl sonra bu kez Paris, olimpiyatlara ev sahipliği yapar. Baron Pierre de Coubertin'in çabalarıyla olimpiyat ruhu tekrar canlanır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!