Ana içeriğe atla

İŞÇİ SINIFI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
* BUHAR MAKİNASI 
 Özellikle Watt tarafından buharlı makinanın icadı, üretime yeni bir boyut getirdi. 1700'lü yıllardan sonra İngiltere'de başlayan sanayileşme, 1800 yıllarında Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da yaygınlaşmaya başladı.
    Kolonilerden gelen ucuz ham madde ve köleler, sanayinin iş gücünü oluşturmaktaydı. Tekstil ve madencilik alanları sanayileşmenin ilk göründüğü alanlar oldu.Sanayi devrimi ile birlikte artan çalışma koşulları hızla ağırlaştı. Günde 12 saatten fazla çalışma, tekniklerin ve alınan tedbirlerin yetersiz olmasından kaynaklı çok sayıda iş kazası ve artan işçi ölümleri işçiler için hayatı olumsuz etkiliyordu.
   İşçiler bu durumlara tepki gösterdiler. 1780-1825 yılları arasında İngiltere'de  makina kırıcılarının (Luddistler) şiddet gösterisi başladı ve bu gösteriler başlangıç oldu. Avrupa'da pek çok işçi örgüt oluşturmak için harekete geçti. 1815 yılından itibaren İngiltere'de kooperatifler, özellikle de sendikalar bu eksikliği gidermeye çalıştı.
   1824 yılında kurulan Grand National Consolidated Trades Union, 1834 yılında Robert Owen'in çabalarıyla federasyon haline geldi. 1850-1880 yılları arasında toplam bir milyon  sendikalı işçi bazı haklar elde etmeyi başardı bunlar; gerekli sosyal yasaların çıkarılması, daha yüksek ücret ve daha kısa çalışma saatleri.
   Genel olarak işçi sınıflarının bu örgütlenmesi yüzyılın ikinci yarısında işçilerinin durumlarının düzelmesine neden oldu. Lonca örgütlenmesi kapsamında üreten zanaatkârlar yerlerini fabrikalarda çalışan işçi sınıfına bıraktı.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!