Ana içeriğe atla

TANRI'NIN KIRBACI: ATİLLA

                                   "Atımın ayak bastığı her yer benim toprağımdır."  ATİLLA
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    Atilla 434 yılında ağabeyi Bleda ile Hun iktidarına geldi. Atilla yaşadığı sürece Doğu ve Batı Roma imparatorluklarının  korkulu rüyası olmuştur.
     440 yılında Atilla ve Bleda Tuna Nehri'ni geçerek Romalıları savaşla tehdit etti. Tuna boyunca ilerleyerek Niş'i kuşattı. Sofya ve Plovdiv ele geçirildi. Bu ilerlemeyi durdurmak isteyen Bizans İmparatoru Theodosius yenilgiyi kabul ederek Hunlarla antlaşma imzaladı.
      445 yılında Bleda ölünce Atilla tek başına Hun tahtına oturdu. 447'de Trakya ve Makedonya Hunlar tarafından ele geçirildi. Atilla ve Roma komutanı Aetius Catalaunum Ovası'nda (Katalonya) savaştı, savaştan sonra Atilla Galya'dan ayrıldı yönünü İtalya'ya çevirdi. Atilla Latin kentlerini birer birer ele geçirdi. Önüne geçilemeyen Hun ilerlemesi Bizans ve Papa'yı rahatsız ediyordu. Roma Valisi ve Papa I. Leo, Atilla ile bir araya gelerek görüşme yaptı ve bu görüşmeden sonra Atilla Batı Roma'yı hakimiyet altına aldığını düşünerek İtalya'dan ayrılıp Tuna Nehri'ne çekildi. Romalılardan haraç ve tazminat alındı.
      Mayıs 453 tarihinde Atilla evlendiği gün öldü. ( Karısı tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü rivayet edilir.) Atilla'nın ölümünden sonra Avrupa Hun devleti fazla ömürlü olmadı. Avrupalılar tarafından " Kan İçen Canavar", "Tanrı'nın Kırbacı" ve "Tanrı'nın Gazabı" adları verilmiştir. 434 yılından 453 yılına kadar Hun Devlet sınırlarını  Hollanda'dan Ural Nehri'ne, Tuna Nehri'nden Baltık Denizi'ne kadar uzatıp Avrupa Hun İmparatorluğunu kurmuştur. Türkler tarafından Türk kabul edilen Atilla, Macarlar tarafından Macar kabul edilir. Doğum tarihi halen kesin olarak bilinmiyor.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!