Ana içeriğe atla

ANADOLU'DA NEOLİTİK ÇAĞ (CİLALI TAŞ DEVRİ)

    Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Anadolu'da M.Ö. 8000'lerde başlayıp M.Ö. 5000'lere kadar süren döneme Neolitik Çağ denir. Neolitik çağ çanak çömleksiz (akeramik) dönem ve çanak çömlekli dönem diye ikiye ayrılır. Neolitik Çağ'a Anadolu ve Ön Asya aynı zaman diliminde girer, Avrupa ve Akdeniz kesimi Anadolu'dan yaklaşık 4000 yıl sonra bu döneme girer.
     Paleolitik Çağ (Eski Taş Devri) sonunda değişen yaşam ve iklim koşulları insanları avcı-toplayıcı göçebe hayatından, yerleşik hayata geçirmiş, tarım ve hayvancılık bu dönemde gelişmiştir. Asya'da olduğu gibi Anadolu'da da çanak çömlek üretimine dayalı köy hayatına geçilmeden önce çanak çömleksiz dönem yaşanmıştır. Bu dönemde Anadolu'da mağara ve kaya sığınaklarından çıkılmış, ağaç dallarından ve kerpiçten yararlanılarak barınaklar yapılmaya başlanmıştır.
*Çayönü Tepesi ( Izgara görünümlü yerleşim planı)
    Çanak Çömleksiz dönem ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile İç Anadolu Göller bölgesinde görülür. Mimari açıdan en önemlisi olan Çayönü Tepesi (Diyarbakır) ahşap malzemelerin arası ağaç dallarla örülmüş ve ızgara planlıdır. Yapılar bitişik düzendedir ve kerpiç malzemeden oluşur. Bu dönemde Anadolu'da hayvan evcilleştirilmesi daha tam başlamamıştır. Cam ve volkanik camlardan aletler yapılmıştır. Öğütme taşları ile ufalanan yiyecekler taş kaplarda saklanır.
                                                                  *Çatalhöyük Yerleşim Yeri 
    Çanak Çömleğin yapımıyla Anadolu'da yeni bir devir başlar. Çanak Çömlekli Neolitik Çağ'ın en önemli yerleşmesi Doğu Çatal Höyük'tür (Konya). Bu dönemde tarım ve hayvan evcilleştirme yoğun olarak yapılmıştır. Şehir yaşamının ilk tohumları olan köy hayatı bu dönemde başlar. İnsanlar yeni aletler üretmeye başlamıştır. Kemikten kaşıklar, pişmiş topraktan kaplar yapmışlardır. Ülkemizde bu dönemin diğer önemli yerleri; Yarımburgaz Mağarası, Amik Ovası, Trakya bölgesi, Aşikli Höyük (Aksaray) ve Burdur taraflarıdır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!