Ana içeriğe atla

MAYA UYGARLIĞI

   
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!Orta Amerika'nın bir diğer uygarlıklarından olan Mayalar, Orta Amerika uygarlıkları içinde en görkemli sarayları yapmalarıyla tanınan halklardı. Maya uygarlığının en önemli özelliği olan tapınak ve saraylar harçla pekiştirilen kubbeleri taşıyan kalın duvarlı ve alçak kabartmalarla süslüydü. Saray ve tapınakların dışında kaplıcalar, gözlemevleri ve rahiplerin yaşadığı taş binalar bu mimari yapıları tamamlıyordu.
    Mayalar hiyerarşiye dayalı bir toplumdu. Bu hiyerarşinin en tepesinde yer alan yüksek unvanlı kişiler tüy ve takılardan yapılmış süsler takarlardı. En temel besinleri mısır ve tatlı patateslerdi. Yoğun bir şekilde mısır tarımı yapıyorlardı. Topraklarını verimsiz şekilde kullanmaları, orman ve çayırları yakarak tarım yapmaları uygarlığı çöküş döneminde zora soktu.
   Mayalı köylüler orman içlerinde dağınık halde yaşarlardı, Paten'in başkenti Tikal klasik dönemin en büyük kentiydi. Her kent bir hükümdarın yönetiminde ayrı bir devletti.Mayalı hükümdarların isimleri ve tasvirleri "glif" denen hiyerogliflerle dikilitaşların üstüne kazınmıştı. Hükümdarlar kentin rahibi gibi kutsal bir kimliğe sahipti kendilerini takılar ve tüylerle süslerlerdi.
    Kentler arasında sürekli savaş olması Maya hükümdarlarını ordunun başına geçmek zorunda bıraktı. Kuzeyden gelen istilacı Tolteklerin saldırıları sonucu 1500 yılında Maya uygarlığı son buldu.  Kolomb geldiğinde istila edilecek bir Maya uygarlığı kalmamıştı. Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!