Ana içeriğe atla

MALAZGİRT SAVAŞINDAN SONRA ANADOLU'DA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ

   
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Alparslan komutanlarını Anadolu'yu fethetmeleri için görevlendirmişti. Bu görevlendirme Anadolu'nun hızla Türkleşmesini sağlamıştır. Kısa kısa bilgilerle Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliklerini tanıyacağız.
   
     SALTUKLULAR (1072-1202)
Ebul Saltuk Bey tarafından Erzurum dolaylarında kurulmuştur. Haçlılar ve Gürcülerle mücadeleler yapmışlardır. II. Rükneddin Süleymanşah zamanında Anadolu Selçuklu Devleti hakimiyetine girmişlerdir.
*ÜÇ KÜMBETLER (ERZURUM)


     DANİŞMENTLİLER (1080-1176)
Danişmentoğlu Ahmet Gazi tarafından Sivas merkezli olarak kurulmuştur. Daha sonra genişleyen devlet Sakarya nehrinden Fırat'a kadar geniş bir alana hakim olmuştur.  Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliklerinin en güçlüsü sayılan bu beylik, Haçlılarla, Bizanslarla ve Ermenilerle mücadele etmiştir. 1178 yılında II. Kılıçarslan tarafından Anadolu Selçuklu Devletine bağlanmıştır.
   *ANADOLU'DAKİ İLK MEDRESE YAĞIBASAN MEDRESESİ 


              MENGÜCEKLİLER (1080-1228)
Erzincan, Kemah ve Divriği çevrelerinde Mengücek Gazi tarafından kurulan beylik Rum ve Gürcülerle mücadele etmiştir. I. Alaaddin Keykubad döneminde Anadolu Selçuklu Devleti hakimiyetine girmiştir.
*DİVRİĞİ ULU CAMİİ (SİVAS)






     ÇAKA BEYLİĞİ (1081-1093)
İlk Türk denizcisi sayılan Çaka Bey tarafından İzmir ve çevresinde kurulmuştur. Çaka Bey, Bizansa üstünlük sağlayarak Midilli, Sakız, Sisam ve Rodos'u hakimiyeti altına almıştır. I. Kılıçarslan tarafından Çaka bey ortadan kaldırılmıştır.                *ÇAKA BEY



   
ARTUKLULAR (1102-1409)
Beylik Artuk Bey'in oğulları tarafından üç kol halinde kurulmuştur. Hısn-ı Keyfa (Hasan Keyf) Artukluları Diyarbakır'da kurulmuş 1231'de Eyyubiler tarafından yıkılmıştır. Harput Artukluları 1234 yılında Alaeddin Keykubad tarafından yıkılmıştır.  Mardin Artukluları 1409 yılında Karakoyunlular tarafından yıkılmıştır.
*MALABADİ KÖPRÜSÜ (DİYARBAKIR)







       İNAL (YINAL) OĞULLARI (1098-1183)
Diyarbakır'da Türkmen Beylerinden Sadr'ın oğlu İnal tarafından kurulmuştur. Büyük Selçuklu ve Türkiye Selçukluları egemenliğinde kalan devlet, Haçlılarla mücadele etmiştir. Selahattin Eyyubi tarafından yıkılmıştır.
*DİYARBAKIR CAMİİ 





     TANRIVERMİŞOĞULLARI (1081-1093)
Efes'te Türkmen Bey'i Tanrıvermiş tarafından kurulmuştur. Çaka Beyliği ile birlikte hareket etmiştir. Çaka Bey'in ölümünden sonra Bizans bu beyliği son vermiştir.

      İNANÇOĞULLARI (1081-1368)
Mehmed bey tarafından Denizli'de kurulan devlet, Türkiye Selçukluları ve İlhanlılara bağlı olarak yaşamıştır. Germiyanoğulları Devleti tarafından yıkılmıştır.

     DİLMAÇOĞULLARI (1085-1394)
Bitlis ve çevresinde Dilmaçoğlu Mehmet Bey tarafından kurulmuştur. Büyük Selçuklu ve Mardin Artukluları'na bağlanan devlet, Haçlılarla mücadele etmiştir. Son zamanlarında Moğol ve Timur egemenliğine giren devlet Akkoyunlular tarafından yıkılmıştır.



    AHLATŞAHLAR (SÖKMENLER) (1110-1207)
Sökmen Bey tarafından Ahlat ve Van yöresinde kurulmuştur. Büyük Selçuklu Devletindeki  taht kavgalarından yararlanan beylik sınırlarını Tebriz'e kadar genişletmiştir. Eyyubiler tarafından yıkılmışlardır.
*AHLATŞAH MEZARLARI (VAN)


   ÇUBUKOĞULLARI (1085-1213)
Çubuk Bey tarafından Harput ve çevresinde kurulan devlet, Büyük Selçuklulara bağlı yaşamıştır. Artuklular tarafından yıkılmıştır.
    Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!