Ana içeriğe atla

JULİUS CAESAR

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
     Gaisus Julius Caesar ( Jül Sezar) kesin tarih olmasa da MÖ. 12 Temmuz 100'de Roma'da köklü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Siyasetin içine yetişkinlik yıllarında giren Sezar, maliye ve belediyede görevler aldı. İspanya valisi olarak İspanya'yı başarılı bir şekilde yönetti. MÖ. 60 yılında Roma'ya dönerek Roma'nın iki önemli ismi Crassus ve Pompey ile anlaşma yaparak ilk "üçlü yönetimi" kurmuştur. Bu yönetimle birlikte Sezar'a düşen yerler Galya, Kuzey ve Güney İtalya sahilleri ve Slav toprakları olmuştur.
     Sezar 7 yıl boyunca Galya topraklarını fethetmek için seferler düzenlemiştir. Büyük bir servete ve güçlü bir orduya sahip olmasını sağlayan bu seferler onu Batı Avrupa'nın hakimi yapmıştır. Almanya'nın geri kalanını topraklarına katmak için seferler düzenlemiş ve bu seferler sonucunda Almanya Sezar'ın olmuştur.
     Giderek artan ünü üçlü yönetimdeki Pompey ve Crassus'u rahatsız ediyordu. Suriye'ye gittikten sonra savaşta ölen Crassus yönetimden düşünce, Roma'da kalan Pompey  mutlak iktidar olmak istiyordu. MÖ. 49'da senato Sezar'a Roma'ya dönmesini emretti. Sezar Senato'ya savaş ilan ederek ilerlemesine devam etti. MÖ. 48'de iç savaş çıktı ve Pompey'in kuvvetleri yenilgiye uğradı. Mısır'a kaçan Pompey'in peşinden Mısır'a giden Sezar, burada Mısır kralını Pompey'i öldürdüğü gerekçesiyle öldürmüş ve Mısır tahtına Mısır kraliçesi Kleopatra'yı getirmiştir.
    MÖ. 46'da Roma'ya dönen Sezar diktatörlük görevini 10 yıl sürdürmeyi kabul etmiştir. Sezar imparatorluğun simgesi olan tacı hiç kullanmayıp, defne yapraklı taç giymiştir. Senato'yu genişletmiş, Roma kültürünü yaymış ve Roma takvimini günümüz takvimi olacak şekilde değiştirmiştir. Tunçtan heykelini diktirmiş, paraların üzerine resmini bastırmış ve altından yapılma bir tahta oturmuştur. Roma halkı ona "Vatanın Babası" lakabını vermiştir.
    Sezar'ı ölüme götüren sebepler; gittikçe artan otokratik tutumu ve zenginlerin ayrıcalıklarını yok etmesi gibi hamleleri olmuştur. Kendini zamanla "Tüm Roman'nın Kralı" ilan etmiştir. MÖ. 44'te 15 Mart günü Roma'daki Pompey Tiyatrosu'nun merdivenlerinde etrafını saran grup tarafından 23 kez hançerlenmiştir. Son hançeri manevi oğlum dediği Brutus saplamıştır ve İngiliz yazar Shakespeare'e göre Sezar son nefesini vermeden Brutus'e bakıp "Et tu, Brute?" (Sen de mi Brütüs?) demiştir. Tesadüfün böylesi ki Julius Caesar eski rakibi Pompey'in heykelinin önüne yığılarak son nefesini vermiştir.Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
*VİNCENZO CAMUCCİNİ /DEATH OF JULİUS CAESAR