Ana içeriğe atla

HELENİSTİK ÇAĞ VE ROMA DÖNEMİ BİLİM ADAMLARI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

Euclides (Öklid) M.Ö. 325 ile M.Ö. 265 yılları arasında yaşadı ve Lüblan'ın Sur kentinde doğdu. Asıl ününü 40 yaşında kaleme aldığı Stoikheia (Elementler) isimli geometri kitabı ile kazanmıştır. Kendi adıyla anılan Öklid geometrisi vardır.








 Pergeli Appolonius M.Ö. 262 ile M.Ö. 200 yılları arasında yaşamıştır. Antalya Perge şehrinde doğmuştur. "Konikler Hakkında" isimli geometri kitabını yazmıştır. "Büyük Geometrici" ünvanıyla anılmıştır.






Archimedes (Arşimet) Sicilya adasındaki Siracusa'da M.Ö. 287 ile M.Ö. 212 yılları arasında yaşamıştır. Fizikçi, matematikçi ve düşünürdür. Bir savaş sırasında Romalı askerlerden biri başına gelir ve ayağa kalmasını ister, Archimedes o sırada yere çizdiği problemin çözümünü düşünüyordur ve askerin çekilmesini konusunda uyarır bu uyarıya kızan asker onu tanımayarak elindeki zıpkınla Archimedes'i öldürür. Savaş bittikten sonra Roma generali Marcellus savaş alanını gezerken onun cesedini tanır ve çok üzülür. Suyun kaldırma kuvvetini ve sıvı yasasını bulur.





Sısamlı Aristarkhos M.Ö. 310-230 yılları arasında yaşamıştır. Evrenin merkezinde Güneş vardır ve Yer'le birlikte diğer gezegenler güneşin etrafında döner teorisini öne sürmüştür. Ay ve Güneş'in uzaklıklarını araştırmıştır.





Eratostenes M.Ö. 279-194 yılları arasında yaşamıştır. İskenderiye kütüphanesi müdürlerinden biridir. Ünlü bir coğrafyacıdır. En ünlü çalışması yerin çevresinin hesaplanmasıdır.







Ctesibios  İskenderiyeli Mekanik okulun kurucusudur. Bilim tarihindeki ilk mekanik kitabın yazarıdır. Su saati ve su orgu en önemli buluşlarıdır.



*Su orgu



Epikuros M.Ö. 340-270 yılları arasında yaşayan Helenistik dönemin ünlü düşünürlerinden biridir. Ahlak felsefesi ve Bilgiye olan yaklaşımından kuşkuculuk olarak özetlenen düşüncesi M.Ö. 4 . yüzyıla kadar etkisini sürdürür.






Plinius  İtalya'nın Como şehrinde M.S. 23 yılında doğan Plinius Roma'da eğitim görmüştür. Bilim dünyası onu Naturalis Historia ( Doğa Araştırmaları) adlı eseri ile tanımaktadır.






Diophantos  M.S. 214-298 yılları arasında İskenderiye'de yaşamış ünlü matematikçi. İlk kez cebirsel ifadeleri kullanır. Denklem sistemlerinin çözümü "Diophantos Analizi" adını alır. Mezar taşına cebirsel problem yazdırarak yaşadığı ömrün bulunmasını istemiştir.
   Mezar taşında, yaşamının 1/6 sı çocukluk çağı, 1/2 si gençlik çağı olduğu, 1/7 si bekarlık çağı olduğu, evlendikten 5 yıl sonra bir oğlunun dünyaya geldiği ve kendisinin yarı yaşında iken, kendisinden 4 yıl önce öldüğü yazılıdır.
   Bu hesaba göre, Diophantos 84 yıl yaşamıştır.




Batlamyus  M.S. 85 ile 165 yılları arasında yaşamıştır. Mathematike Syntaxis (Matematik Sentezi) isimli bir kitabı vardır. Eserin adlı Almagest olarak da çevrilmiştir. Evren modelinde yeri evrenin merkezinden biraz uzaklaştırarak verir.( Dışmerkezli Düzenek) Coğrafya isimli kitabında bir çok kaşifin yararlandığı bilgiler vardır.




Amasya'lı Strabon M.Ö.64 ile M.S. 24 yılları arasında, Amasya'da yaşamıştır. Coğrafya adlı kitabında Dünya'da bir okyanus bulunduğu ve daima Batı'ya gidildiğinde Hindistan'a varılabileceğini söyler.





Lucretius  M.Ö. 95-55 yılları arasında yaşamıştır, Sisam adasında doğmuştur. Atomsal Evren Kuramı ve Stoacılık ile Epikürcülük düşüncelerini benimsemiştir. Evrenin sınırsız küre biçiminde olduğunu savunur. En ünlü eseri De Rerum Natura ( Varlıkların Doğası Üzerine)



Galenos  M.S. 120-200 yılları arasında, İskenderiye'de yaşamıştır. Anatomi ve fizyoloji alanında çalışmıştır. Yaşamsal ruh atardamarlar ile bütün vücuda dağılır ve hareketlerin oluşumunu sağlar görüşünü savunur. Kan dolaşımını 2'ye ayırır, büyük kan dolaşımı ve küçük kan dolaşımı.







Vitrivius  Roma döneminin en ünlü mimarıdır. de Architectura Libri Decem (Mimarlık Üzerine On Kitap)  en ünlü eseridir. Bu kitapta bulunan Adam figürü, Leonardo Da Vinci tarafından 1487'de çizilmiştir.






Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
TÜRK MİTOLOJİSİ I. KURT OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/YjCj0A6
TÜRK MİTOLOJİSİ II. GEYİK OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/GiSihqC
TÜRK MİTOLOJİSİ III AĞAÇ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/L47FleY
TÜRK MİTOLOJİSİ IV. DEMİR OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/LY1YiBX 
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha