Ana içeriğe atla

ANADOLU UYGARLIKLARI 2 FRİGLER

 FRİGLER

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
  Frig Krallığı MÖ. sekizinci yüzyılın ikinci yarısında Sakarya Nehri'nin etrafında Gordion şehri merkez olmak üzere bir devlet kurdu. Gordion bugünkü adıyla "yassıhöyük" Ankara Polatlı yakınlarındadır. Trak boylarının arkeolojik kazılarda MÖ. 5. yüzyılda Anadolu'ya göç ederek Frigleri oluşturduğu bilinir.
<     Antik batı kaynaklarına göre ilk kralları başkent Gordion'a adını veren Gordias'tır. En ünlü ve en bilinen kralları ise Midas'tır. Gordias'ın oğul olan Midas zamanında Anadolu'da pek çok uygarlıklarla iyi ilişkiler kurulmuştur. Batılı Yunan kent devletleri ile ticari ilişkiler gelişmiş, Frigler ilk Çağ Anadolu uygarlıklarının en zengin kavimlerinden olmuştur.




TOPLUM YAŞANTISI

    Frigler tarıma ve hayvancılığa büyük önem verirlerdi, tarım üretimini korumak için ağır ceza kanunları hazırlamışlardır. "Öküz kesenin ve Saban kıranın cezası ölümdü." Hayvancılıkla geçinen köylü sınıfının yanında madencilik, ahşap işçiliği, dokumacılık ve seramik gibi farklı iş kolları gelişmiştir. Frigler Fenike alfabesini kullanmış ve Fabl denilen hayvanların konuşturulduğu hikaye ve masalların ilk örneklerini yazmışlardır. Friglerin anadolu uygarlıklarına katkısı bir tür çengelli iğne olan Fibulalar, tunç, altın ya da gümüşten yapılır giysi uçlarını tutmaya yarardı.

    Mimari alanda "megaron" planlı saray oldukça popülerdi. Pek çok Frig kalesi MÖ. 8. ve 6. yüzyıl arasında kurulmuştur. Frig toplumunda Kral ve soyluların mezar odaları olan Tümülüsler oldukça yaygındı. Sadece başkent Gordion yakınlarında 100'e yakın Tümülüs  bulunur. En önemli tümülüs kral Midas için yapılandır.
    Frig toplumunda çok tanrılı inanış hakimdi. Bunlar içinde en önemli tanrıları Kybele adıyla anılan ana tanrıçaydı. Bereket ve toprak tanrısı olan Kybele için küçük heykelcikler yapmışlardır.
Sonbaharda tanrıların öldüğüne inandıkları için yas tutarlardı. İlkbaharda ise tanrıların dirilişi olduğuna inanarak şenlikler yaparlardı.Frigler ölü gömmeyi 2 şekilde yapardı. İlki inhumasyon dedikleri ölünün toprağa gömülmesi, ikincisi kremasyon denilen ölülerin yakılarak küllerinin kap içerisine konulup gömülmesi.

    Frig devleti, Karadeniz'in kuzeyinden gelen Kimmerler tarafından yakılmıştır. Frig toplumu Lidya egemenliğine girmiştir.Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
TÜRK MİTOLOJİSİ I. KURT OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/YjCj0A6
TÜRK MİTOLOJİSİ II. GEYİK OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/GiSihqC
TÜRK MİTOLOJİSİ III AĞAÇ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/L47FleY
TÜRK MİTOLOJİSİ IV. DEMİR OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/LY1YiBX 
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha