Ana içeriğe atla

Yazının Doğuşu

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
  Milattan önce 3000 yılında, Mısır'da uzun yıllar kullanılacak olan hiyeroglif işaretlerine dayanan yazı sisteminin temelleri atıldı.  Çeşitli hayvanlar, güneş, göz ve simgelerden oluşan çoğu kolayca tanımlanabilen  700 kadar işaret vardı. Mantığı ne olursa olsun, bu yazının okunması ve öğrenilmesi zordu ayrıca taşlar üzerine kazınan bu yazıyı yazmak uzun süreler alınıyordu.  Mısırlılar bu olumsuzlukları görüp mürekkebe batırılan ezik uçlu bir kamışla papirüs yapraklarına çizilen  hiyeratik- hiyeroglif yazısına geçtiler.  Yunanlılar buna halk yazısı yani "demotike" adını verdi.  Rosetta veya Reşid Taşı ile hiyerogliflerin içeriği hakkında bilgiye sahip olabiliyoruz.
  Eski Mezopotamya'da ilk yazı işaretleri, mal sayımı ve erzak dağıtımı gibi  ihtiyaçlara cevap vermek üzere kullanılmıştır.  Sümer uygarlığı M.Ö. 2600 yılında, 150'si hece ses değeri taşıyan 600 işaretten yararlanıyordu. M.Ö. 1800'e doğru, Babil kralı Hammurabi zamanında Mezopotamya dünyasında konuşulan Akkad dili, kuzeyde Asur ve  güneyde Babil dilleri ortaya çıktı.  Bu dilleri yazıya dökmek için yazıcılar, güneşte veya  fırında kurutulan kil tabletlere çiviyazısıyla işaretler olarak kazıyordu.
  Birinci binyıldan beri alfabe oluşturma yönünde birçok girişim olmuştu. Ugarit yazıcıları kile yazılan çiviyazısı görünümündeki karakterler arasından 30 harften oluşan alfabe sistemini kullanıyordu. Sami alfabesi ise bugün kullandığımız alfabe sistemlerinin kökenini oluşturur.  İlk kez XI.  yüzyılda Biblos Kralı Ahiram'ın lahti üzerine kazılı metinde yalnızca sesli harf değerindeki 22 işaretten meydana gelen alfabe bulundu.  Alfabe tüccar ve deniz ticareti yapan Fenikeliler tarafından Batı'ya ve Ege'ye taşındı.
  Dünya'da ilk kez sesli ve sessiz harflerin yazıya dökülmesine dayalı ilk gerçek alfabeyi kullananlar, Yunanlılardır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN http://link.tl/2ekKo
YASA ÇIKARAN KRAL HAMMURABİ http://bc.vc/OOBZ8hU