Ana içeriğe atla

ANADOLU UYGARLIKLARI 1. HİTİTLER

HİTİTLER

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    Hititler MÖ. 2000 yıllarında yaşamış olan Anadolu uygarlığıdır. Anadolu'ya nereden geldikleri kesin bilinmemekle beraber Hint-Avrupa halklarının ilk dalgası olarak anadolu bölgesine gelmişlerdir. Hint-Avrupa dillerini konuşuyorlardı. Kral Labarna tarafından Hattuşa'ta kurulmuştur. Kral Şuppililuma zamanında merkezi imparatorluk haline gelen Hititler, Urfa'nın alınmasıyla Mezopotamya kültürü ile tanışırlar.
 

    Suriye toprakları için savaşan Mısır ve Hititler bu savaştan bir sonuç alamayınca, MÖ. 1280 yılında Mısır Kralı 2.Ramses ile Hitit Kralı Muvattali tarihin ilk yazılı antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşmasını yaparlar.
Hitit Kralları ülkenin baş yargıç, baş rahip ve başkomutanlık görevlerindeydi. Pankuş adlı meclis Hitit Kralına danışmanlık yapardı. Tavannana adı verilen Kraliçe yönetimde söz sahibiydi. Kral savaşta olduğunda ülke yönetimi Kraliçede olurdu. Çok Tanrılı bir inanışa sahiplerdi. En önemlisi Teşhup adı verilen Baş Tanrıydı.

  Tarih yazıcılığının geliştiği Hititlerde Anallar adlı yıllıklar vardır. Günlük işler ve ticarette Sümer çivi yazısını kullanmışlar, siyaset ve din ile ilgili konular için Hiyeroglif yazısını kullanmışlardır Hitit ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyordu. Mittani ortak kültürünün egemen olduğu Hititlerde savaşta at arabası kullanan ilk topluluk olarak ortaya çıkarlar. Arinna adlı Güneş Tanrıçası'nın adaletin koruyucusu olduğuna inanılırdı.  MÖ.1200'lerde Ege göçleri tarafından Hitit İmparatorluğu yıkılır ama Geç Hitit Şehir Devletleri MÖ. 700 yıllarında Asur Saldırıları sonucu yıkılmıştır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
*Başkent Hattuşaş yakınlarındaki Yazılıkaya açık hava tapınağı