Ana içeriğe atla

İlk Aletler

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
İNSAN VE ALET 
   İnsanoğlunun yaptığı ilk alet, genellikle insan zekasının ilk ürünü olarak kabul edilir. İnsanlar taş, kemik ve boynuzdan alet ve silah yapmaya başlamıştır.
   Tarih öncesi dönemde ilk aletler basit ve aynı biçimdedir. İlk aletler, kabaca yontulmuş çakıl taşlarıdır. Taş aletlere uygulanan teknikler, taşın sertliği veya yumuşaklığına göre değişmiştir. Yontma taş tekniğinde, büyükçe bir taş parçasına başka bir taşla defalarca  vurarak yonga denen parçalar çıkartılır.
   Kemik aletlerin yapımına ise çeşitli tekniklerin gelişmesinden sonra geçilmiştir. Kullanılan malzeme genellikle fildişi, boynuz, mamut veya bizon olmuştur. Kemik işçiliğinin gelişmesi Üst Yontmataş döneminde olmuştur. Büyük memelileri avlamakta kullanılan silahların çoğu kemikten olmuştur.
   Üst Yontmataş Devri'nin sonlarına doğru yapılan aletler giderek küçülmeye başladı. Son avcı-toplayıcı toplulukların sanayisinin temel özelliği küçük boyutlarda alet yapmış ve kullanmış olmalarıdır. Bu aletlere mikrolitler denir. Bunlar ok ve mızraklarda sivri uç olarak kullanılmış ya da bıçak gibi kesici bir alet olarak kullanılmıştır.