Ana içeriğe atla

23 NİSAN 1920 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN KURULUŞU



23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN. 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷 

MECLİS-İ MEBUSANDAN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE GEÇİŞ

       12 Ocak 1920'de Meclis-i Mebusan İstanbul'da açıldı. Padişah açılış törenine katılmadı. Kısa süre çalışmış olan Meclis-i Mebusanın yaptığı en önemli iş 28 Ocak 1920'de kabul ettiği ve 17 Şubat 1920'de Meclis kürsüsünden açıkça okunup ve oylanarak tüm dünyaya açıklanan ve tarihe Misak-ı Milli (Milli Ant) olarak geçen belgeyi kabul etmesidir.
      Karşı harekete geçen İngilizler 15 Mart'ta 150 kişiyi tutukladılar. 16 Mart 1920'de de fiilen İstanbul'u işgal ettiler. Tüm devlet kurumları denetim altına alındı.Meclisi basarak başta Rauf Bey, Kara Vasıf Bey olmak üzere bazı mebusları tutukladılar.
     Mustafa Kemal Paşa;bu gelişmeler üzerine İstanbul ile iletişimin kesilmesini, işgalci güçlerin Anadolu'ya asker göndermesini sağlayacak stratejik noktaların tutulmasını, belirli  noktalarda demiryollarının bozulmasını, Anadolu'daki İtilaf Devletleri subaylarının tutuklanmasını, İstanbul'a para ve kıymetli eşya akışının durdurulmasını istedi.
      Mustafa Kemal Paşa 19 Mart 1920 tarihli genelgede Ankara'da memleket işlerini idare etmek ve denetlemek üzere olağanüstü yetkilere sahip bir meclisin toplanacağını duyurdu. Her sancaktan 5 milletvekili seçileceğini duyurdu. Milletvekillerinin ikinci seçmenler yanında, sancak idare ve belediye meclisleriyle Müdafaa-i Hukuk yönetim kurulu üyeleri tarafından seçileceğini, her parti, dernek ve zümrenin aday gösterilebileceğini, bağımsız milletvekili olmak isteyenlerin de aday olabileceklerini, seçimin gizli oy ve salt çoğunluk esasına göre yapılacağını seçimlerin en üst düzeydeki kamu yöneticisinin denetiminde gerçekleştirileceğini belirtti.
       Çatalca, Gelibolu, Kırklareli ve Tekirdağ'da seçim yapılamadı. Adana, İzmir, İzmit, Mersin, İstanbul gibi işgal altında bulunan yerlerin ise sadece belirli yörelerinde seçim yapılabildi.

ATATÜRK'ÜN MECLİS'İN AÇILIŞINI DUYURMASI

"Telgraf: Çok aceledir.
Ankara'ya acele yazı Ankara / 21.04.1920 gönderilmesi
       Kolordulara (14.Kolordu Komutan Vekilliğine), 61.Tümen Komutanlığına,
 Refet Beyefendiye, Bütün Valiliklere, Bağımsız Sancaklara,
 Müdafaa-i Hukuk Merkez Heyetlerine, Belediye Başkanlıklarına 

  1. Allah'ın yardımıyla Nisan'ın 23'üncü Cuma günü cuma namazından sonra, Ankara da Büyük Millet Meclisi açılacaktır.
  2. Vatan'ın bağımsızlığı, Halife ve Saltanat makamının kurtarılması gibi çok önemli ve ölüm kalım meselesi ile ilgili görevleri yapacak olan Büyük Millet Meclisi açılacaktır. Açılış günü Cuma'ya rastlamaktadır. O günün kutsallığından da yararlanılarak, bütün sayın Milletvekilleriyle Hacı Bayram Veli Camii'nde cuma namazı kılınacaktır. Kur-an'ın ve namazın nurlarından, ışık ve güç kazanılacaktır. Namaz'dan sonra Sakal-ı Şerif ve Sancak-ı Şerif alınarak, Meclis'in toplanılacağı yere gidilecektir. Meclis'e girmeden önce bir dua okunarak kurbanlar kesilecektir. Bu merasimde camii'den başlanarak Meclis binasında kadar Kolordu Komutanlığınca özel askeri takım tören düzeni alınacaktır.
  3. Açılış gününün kutsallığını belirtmek için bu günden (21 Nisan'dan) başlayarak, Ankara merkezinde Vali Beyefendi Hazretlerinin düzenleyeceği biçimde hatim indirilmeye ve Buhari-i Şerif okunmaya başlanacaktır. Hatim'in son kısımları uğur getirsin diye Cuma günü namazdan sonra Meclisin toplanacağı yerin önününde okunup tamamlanacaktır.
  4. Kutsal ve yaralı vatanımızın her köşesinde de belirtildiği gibi bugünden itibaren Hatm-i Şerifler indirilmesine ve Buhari-i Şerif okunmasına başlanacaktır. Her yerde, Cuma günü, cuma namazından önce minarelerde Sala verilecek; Halifemiz ve Padişahımız Efendi hazretlerinin mübarek adı hutbe okunurken anılacaktır. Kendisinin ülkesinin ve bütün uyruklarının kurtulmaları ve mutluluğa kavuşmaları için ayrıca da dua okunacaktır.                      Cuma namazı kılındıktan sonra da, hatim tamamlanacaktır. Yüce Halifelik ve Saltanat makamı ile bütün vatan topraklarının kurtuluşu için girişilen Milli Mücadele'nin, önemini ve kutsallığını anlatan vaazlar verilecektir. Bu vaazlarda, her bir yurttaşın, kendi vekillerinden meydana gelmiş olan Büyük Millet Meclisi'nin vereceği vatani görevleri, yapmak zorunda olduğu vurgulanacaktır. Daha sonra, Halife ve Padişahımızın, din ve devletimizin vatan ve milletimizin kurtuluşu, esenliği ve bağımsızlığı için dua edilecektir. Bu dini ve vatani tören yapıldıktan ve camilerden çıkıldıktan sonra, Osmanlı vilayetlerinin her tarafından, hükûmet konağına gelinerek, Meclis'in açılmasından dolayı resmi tebrikler yapılacaktır. Her yerde, Cuma namazından önce Mevlid-i Şerif okunacaktır.
  5. Bu bildirinin hemen yapılması için her türlü vasıtaya başvurulacaktır. En sapa köylere, en küçük askeri birliklere, memleketin bütün teşkilat ve kuruluşlarına ulaştırılması sağlanacaktır. Ayrıca, büyük levhalarla yazılıp, her tarafa asılacaktır. Mümkün olursa, bastırılıp çoğaltılarak parasız dağıtılacaktır.
  6. Yüce Allah'tan tam bir başarıya ulaştırması Niyaz olunur.
                                                                                                         Hey'et-i Temsiliye adına
                                                                                                             Mustafa Kemal"


"Telgraf 22.4.1920 
Dakika geciktirilmeyecektir.
   Bütün Valiliklere, Bağımsız Sancaklara, Kolordulara, Nazilli'de 
              Albay Refet Beyefendi'ye, Bursa'da 20. Kolordu
             Komutanı Ali Fuat Paşa Hazretleri'ne, Bursa'da 
                      56. Tümen Komutanı Albay Bekir Sami
                         Beyefendi'ye Balıkesir'de 61. Tümen
                        Komutanı Albay Kazım Beyefendi'ye
   Allah'ın yardımıyla 23 Nisan 1920 Cuma günü Büyük Millet Meclisi açılarak çalışmaya başlayacaktır.
  O günden itibaren askeri ve sivil bütün makamlarla bütün milletin emir alacağı tek mercii Büyük Millet Meclisi olacaktır. Bilgilerinize sunulur.
                                                                                                      Hey'et-i Temsiliye adına
                                                                                                            Mustafa Kemal"


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİS'İN AÇILMASI 

    Meclis, 23 Nisan 1920 Cuma günü büyük bir törenle saat 13.45'te en yaşlı milletvekili, Maarif Müdürlüğünden emekli Sinop Milletvekili Şerif Bey'in konuşmasıyla açıldı. Şerif Bey'in bu konuşmasında kullandığı Büyük Millet Meclisi ifadesi dikkat çekti. Aynı gün yapılan gizli oturumdan sonra başkanlık divanı seçimine geçildi. Mustafa Kemal Paşa birinci başkanlığa (Meclis Başkanlığına), Celalettin Arif Bey ikinci Başkanlığa, Çelebi Efendi de birinci başkan vekilliğine seçildi. 
    Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 24 Nisan günü yapılan toplantısında bir konuşma yapan Mustafa Kemal Paşa, yeni kurulacak hükümetin ve hatta geniş anlamıyla yeni kurulmakta olan devletin temellerini atıyordu:
  • Memleketi batmaktan kurtarmak için bütün milli güçleri birleştirmek gereklidir.
  • Bunun için meşru bir hükümet kurulmalıdır.
  • Mebusların milletçe seçilme tarzı, milletin meşru bir heyet kurulmasını istemesinin en kesin delilidir.
  • Yeni kurulacak hükümet, memleketin bu günkü bunalımlı durumunun gereklerine uygun olmalıdır.
  • Büyük Millet Meclisi, milli iradenin biricik belirme yeridir. Meclis, milleti temsil eder, bunun için meclisin üstünde hiç bir kuvvet yoktur.
  • Şu halde memleketi yönetecek kanunları yapmak da, bu kanunları uygulamak da Büyük Millet Meclisi'nin hakkı ve vazifesidir.
  • Büyük Millet Meclisi, olağanüstü yetkilerle toplanmıştır. Bundan dolayı o sorumsuz Meclis-i Mebusan değildir. Meclis, hem yasama, hem de yasaları uygulama organıdır. 
  • Ancak, mebusların hepsi, icra işinin ayrıntılarıyla uğraşamayacakları için onlar, kendi aralarında seçecekleri üyelerle bir icra heyeti kuracaklardır.
  • Büyük Millet Meclis'nin başkanı, bu icra heyetinin de başkanıdır.
  • İcra heyeti ve onun başkanı, Büyük Millet Meclisi'ne karşı sorumludur.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ HAKKINDA BİLGİLER 

   23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin bazı özellikleri vardır. Yabancı dillerde devlet Türk imparatorluğu diye, coğrafya olarak vatanımız Türkiye diye anılmasına rağmen, devletimizin ismi ilk defa "Türkiye" olarak adlandırılmıştır ki bu çok önemlidir.
   TBMM'nin 23 Nisan 1920'de kuruluşu, tarihte 1400 yıl sonra devlet hayatında ilk defa Türk ismi kullanılması anlamına da gelir. 
    TBMM'ni oluşturan 390 üyeden 233'ü asker ve memur; 47'si din adamı; kalanlar çiftçi, tüccar ve aşiret reisiydi.Üyelerin %39,4'ü yükseköğretim, %27'si ortaöğretim ve %22'si medrese, %3,8'i meslek okulu mezunudur. Milletvekillerinin %45'i fesli, %22'si kalpaklı, %18'i sarıklı, %12,5'inin başı açık, %1,2'si yöresel başlıklıydı. 
     Mustafa Kemal Paşa, TBMM'nin açılışından bir yıl sonra 23 Nisan 1921'de bugünün bayram olarak kutlanmasına karar verdi. 23 Nisan 1927'de ilk kez "Çocuk Bayramı" olarak da kutlanmaya başlandı.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!