Ana içeriğe atla

THEODOSİUS DİKİLİTAŞ ( OBELİSK)

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!   
Sultanahmet Meydanında bulunan dikilitaş, ilk olarak eski Mısır'da 18. Sülale hükümdarlarından 3. Tutmosis adına M.Ö. 1450 yıllarında Karnak'taki Amon-Ra  Mabedi önüne dikilmiştir. Doğu Roma İmparatoru Konstantin başkentini süslemek için çok sayıda dikilitaşı yeni Roma başkenti olan Konstantinopolis'e taşımıştır. Ancak Kosntantin zamanında taşın gelmesi uzun sürmüş ve I. Theodosius zamanında şimdi bulunduğu yere dikilmiştir.
    Asıl yüksekliğinin  30 metre olduğu düşünülen taşın getirilirken kırıldığı ve bugünkü 19,59 m yüksekliğinde kaldığı bilinir. Bugünkü hali ile 200 ton ağırlığında olduğu tahmin edilmektedir. Theodoisus dikilitaşının üzerinde Mısır hiyeroglif yazısı net şekilde görülmektedir. Bu yazılarda 3.  Tutmosis'in babası için Karnak'ta bir obelisk diktirdiği ve Mezopotamya'da bir anıt yaptırdığı anlatılmaktadır. Üzerinde Firavun ve Tanrı Amon-Ra'nın resimleri de vardır.
    Dikilitaş mermer bir kaide üzerine oturtulmuştur. Mermer kısmında Grekçe ve Latince kitabeler vardır.
Grekçe Kitabe
Grekçe kitabede "Devamlı bir suretle yerde duran bu taşı dikme cesaretini İmparator Theodosius  gösterdi ve yardımına Proclus çağrıldı. Bu şekilde otuz iki günde yerine dikildi." yazar.
Latince Kitabe

Latin kitabede ise "Önceleri direnmiştim; fakat yüce efendimizin emirlerine itaat ederek, yenilen tiranlar üzerine zafer çelengi taşımam gerekti. Her şey Theodosius ve onun kesintisiz sülalesine boyun eğiyor. Bana da galip geldiler ve reis Proclus'un idaresi altında otuz günde yükselmeye mecbur oldu." cümlesi yer alıyor.
Hipodrom'u süslemek için getirilen dikilitaşın mermer kaidesinde burada yapılan araba yarışları ve onları seyreden İmparator kabartmaları bulunmaktadır.
    Osmanlı zamanında Dikilitaş'ın etrafında zemin yükseldiğinden kaidenin alt kısmı toprağa gömülmüştür.



Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!