Ana içeriğe atla

KALVİNCİLİK

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
   Avrupa'da reform hareketleri sırasında çeşitli dini fikirler ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri de Kalvincilik adı ile anılan anlayıştır. Bütün olay  1534 yılında "Duvar Yazıları" olayı ile başlamıştır.  Kralın Amboise'daki dairesinin kapısına kadar uzanan duvarların üzerine papazlara, papaya ve ayinlere karşı duvar yazıları yazılmıştır. Bu olay sonucunda pek çok kişi cezalandırıldı. Jean Calvin adında bir Fransız "Hrisityan Din Kurumu" adlı kitabı yayınlayarak Kalvinizim akımının kurucusu olmuştur.
    Jean Calvin 1509 yılında doğmuştur. Orleans ve Bourges Üniversitelerinde hukuk okumuş ve Luther'in fikirleri ile tanışmıştır. 1533 yılında Katolik olmaktan vazgeçmiştir. Duvar Yazıları olayının ardından Lutherci fikirlerini yansıttığı kitabını yazmış ve Cenevre şehrine gitmiştir. Daha sonra Cenevre şehrinden kovulmuş olsa da 1541 yılında Cenevre'nin idarecileri tarafından tekrar çağrılmış ve 1564 yılında ölünceye kadar orada yaşamıştır.
      Cenevre'de ilk olarak kilise emirlerini yeniden yazdı. Bir Hıristiyan'ın neye inanması ve nasıl yaşaması gerektiğini belirledi. Kutsal Kitabı doğrudan doğruya yorumladığı düşünülen Calvin kendisine muhalif olan görüşleri affetmedi. Bazıları Calvin'in İncil'i yanlış yorumladığını düşünüyordu. 1553 yılında Calvin, kendisine muhalif olan İspanyol bir doktor ve bilim adamı Miguel Serveto'yu canlı canlı yaktırmıştır.
 
      1555 yılına gelindiğinde Calvin'in otoritesi Cenevre'de tartışmasız bir hal aldı. 1559 yılında Cenevre'de hem lise hem de teoloji okulu olan Akademia'yı açtı.  Batı Almanya, Hollanda, Macaristan, İsviçre ve İskoçya'da Kalvinist kiliseler kurulmuştur. Kalvinizm özellikle Fransa'da kendini baya hissettirmiştir. Pek çok asil ve kral ailesi Calvin'in öğretisini benimseyerek Katolikten Protestanlığa geçmiştir. 1559 yılında bütün protestan kilisler Calvin öğretisini benimseyerek birleşmişlerdir.
         Kalvinciliğin bu kadar hızlı Fransa'da yayılmasında II. Henri'nin İspanya ile Cateau Cambresis antlaşmasını yapılması vardır. Dini fikirlerin Fransa'da Din Savaşları'na dönüşmesi bu olaylarla başlamıştır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!