Ana içeriğe atla

BÜYÜK İSKENDER (ALEXANDER THE GREAT) M.Ö. 356-323

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    Büyük İskender, M.Ö. 356'da Kral II.Philip ve Kraliçe Olympias'ın çocuğu olarak Makedonya'nın başkenti Pella'da dünyaya geldi. 13 yaşında silahlı eğitimlere başladı. Aristo, Büyük İskender'e bilim, tıp, edebiyat ve felsefe öğretirken, devlet yönetimiyle ilgili bilgiler de veriyordu. Yunan felsefesini öğrenen İskender, kendini ilahi olduğuna inandırmıştı.
Napoli Müzesi'nde sergilenen ve İskender'i M.Ö. 333'teki İssuz Savaşı'nda, sevgili atı Bucephals üzerinde resmeden mozaik, Pompei'deki kazılarda bulunmuştur.
   Babası Kral II. Philip M.Ö. 336 yılında bir suikast sonucu öldürüldü ve 20 yaşında tahta çıktı. Tahta çıktıktan sonra babasını öldürenleri ve tüm muhalifleri ortadan kaldırdı. Babasının Anadolu'yu işgal planını kendisi gerçekleştirmek için hemen işe koyuldu. İskender, M.Ö. 335 ilkbaharında Trakya'ya girdi Daha sonra Yunanistan'a da giren  İskender, Yunan Devletlerine otoritesini kabul ettirdi.
   İskender, Akdeniz boyunca Anadolu'daki ilerleyişini sürdürdü. Frigya krallığının başkenti Gordion'da konaklayan İskender, burada şehir kurucusunun attığı zor düğümü çözebilen kişinin bütün kıtayı fethedeceğine dair bir söylence duydu.Büyük İskender düğümü çözmeye çalışmak yerine doğrudan kılıcıyla kesmiş ve kendini Asya kıtasının fatihi ilan etmiştir.
    Ordusuyla birlikte güneye doğru, bugün Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Issuz ırmağına kadar geldi. Burada Kral III. Darius'un komutasındaki, kendi ordusunun üç katı olan Pers ordusuyla savaştı. İskender'in uyguladığı savaş taktikleri sonucu Kral III. Darius mağlup oldu ve ordusunu bırakarak kaçtı. Güneye Finike sahillerine gelen Büyük İskender burada bir ada şehri olan Tir'i kuşattı. 7 aylık kuşatmanın ardından Temmuz M.Ö. 332 yılında Tir şehri düştü. Bundan sonra İskender ilerleyerek Gazze bölgesinden geçerek M.Ö. 331'de Mısır'a geldi. Nil Nehri'nin ağzında, kendi adını taşıyan İskenderiye'yi kurdu. Kent bir anda Yunan dünyasının ticaret, bilim ve edebiyat merkezi oldu.
Geç dönem Roma mozaiğinde, III. Dariuus M.Ö. 333'te İssuz'ta savaşırken resmedilir.
    İskender, M.Ö. 330'da bütün Anadolu ve Pers topraklarını kontrol ediyordu. M.Ö. 327 yazında Hindistan üzerine sefere çıkan İskender, Hintli Porus ile İndus Irmağında karşılaştı. Hintli Porus'un ordusu 200 fil ve 25 bin askerden oluşuyordu. İskender'in ordusu fillerden korkmuş ancak yine de Porus'un ordusunu bozguna uğraşmıştır.
   Büyük İskender M.Ö. 323'de  Babil'e dönüş yolunda sıcak hava ve sivrisinekler yüzünden sıtmaya yakalandı. 10 gün boyunca sıtma ile mücadele eden Büyük İskender 13 Haziran M.Ö. 323'de öldü. Gücünün zirvesindeyken henüz 32 yaşında ölmüştür. Cenazesi komutanlarından biri olan Ptolemanios tarafından kaçırılıp İskenderiye'ye götürülmüştür. Daha sonra julius Caesar tarafından da ziyaret edilen mezar günümüzde kayıptır.
   ÖNEMLİ NOTLAR
  • Ölümünün ardından çok kısa sürede imparatorluk ve ordusu parçalara ayrılmaya başlamıştır.
  • Askerler 7 metre uzunluğa sahip sarissa adı verilen mızraklar kullanıyordu.
  • Kendi adıyla anılan 70'ten fazla şehir kurmuştur. Türkiye'deki İskenderun bunlardan biridir.
  • Üç eşi olmuştur: Roane, Statiera ve Parysatis. Herakles ve IV. Alexander olmak üzere iki çocuğu olmuştur ancak her ikisi de genç yaşta ölmüştür. 
  • Helenistilik çağın başlamasına vesile olmuştur.
  • Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!