Ana içeriğe atla

İLK OSMANLI MEDRESELERİ


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!   
   Osmanlılarda ilk medrese Hicri 731 ( Mİladi 1330) yılında Orhan Gazi tarafından İznik'de yaptırılmıştır. O zaman beyliğin merkezi olan İznik'te yapılan ilk medreseye, ilk müderris olarak Türk âlim ve müteferriklerinden Şerefüddin Davud-i Kayseri tayin edilmiştir. Burada yirmi seneye yakın müderrislik  etmiş olan Davud-i Kayseri  H. 751'de vefat etmiştir. Osmanlılarda  İznik medresesi ile ilk ilmî hareket başlamıştır.
     Orhan Gazi 6 Nisan 1326 tarihinde Bursa'yı aldıktan sonra beylik merkezini İznik'ten buraya taşımıştır. Burada da halk arasında konumu itibariyle "Manastır Medresesi" diye anılan Sultan  medresesini inşa ettirmiştir.

    Edirne'nin 1363'de alınması ile fütûhatın Rumeli'de devam etmesi ve gelişmesi için devlet merkezi buraya taşınmıştır. Osmanlıların ilk bir buçuk asır içinde yaptırmış olduğu medreselerin derece ve sınırları itibariyle en önemli olanları İznik, Bursa ve Edirne idi. İznik Medresesi bu beyliğin birinci sınıf medresesi idi ancak Bursa'da yapılan medrese dolayısıyla ikinci dereceye inmiştir.  Edirne devlet merkezi olduktan sonra II. Murat zamanında tamamlanan  Üç Şerefeli Cami yanındaki büyük medrese ile Darü'l Hadis o tarihte Osmanlı medreselerinin üstünde yer aldı ve Bursa'daki Sultan Medresesi ikinci dereceye indi. Üç Şerefeli medrese müderrisine yüz akçe yevmiye verildi. İznik müderrisinin yevmiyesi  otuz, Bursa medresesi müderrisine ise günde elli akçe veriliyordu.
    Osmalılardaki gerçek medrese teşkilatı Fatih Sultan Mehmed zamanında görülüyor. Sahn-ı Seman medreselerinin yapılması Osmanlı topraklarındaki medrese teşkilatına bir yenilik getirdi. Sekiz medreseden oluşan medrese, İlahiyat ve İslam hukuk fakülteleri demekti. Sahn-ı Seman (Medâris-i Semaniye) medreselerinin yapılmasından sonra Osmanlı medreseleri bu medreselere göre ayarlandı.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!