Ana içeriğe atla

TÜRK MİTOLOJİSİ IV. DEMİR

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
   Türkler başlangıçtan beri Demircilik işini kutsal bir iş olarak görmüştür. Göktürk Devletini kuran Bumin ve İstemi Kağanların kabilelerinin sanatları demircilik idi. Türkler demire genel olarak "kök-Temür" yani Gök Demir derdi. Demir kutsaldı ve kılıçla and içilirdi.
    Kaşgarlı Mahmud'un eserinde kılıçla edilen yeminlere yer verilmiştir. En bilineni "Bu kök kirsün, kızıl çıksın." anlamı "Eğer sen sözünde durmazsan bu gök renkteki demir kılıç senin kanına bulanarak kızıl çıksın ve senden öcünü alsın." Juan-Juan İmparatorluğunun da silahları hep demirden yapılırdı.
    Yakut Türklerinde de demircilik din ve zanaat olarak büyük önem taşırdı. Yakut Türklerine göre  sekiz yeraltı Tanrısının soyundan gelen Kıtay Baksı Toyan, demircilerin koruyucusu kabul edilirdi. Yine Yakutların en büyük demircileri  Ağlıs adını alırdı. Yakut lehesinde "Ağl" kutsal koruyucu ve muhafız anlamına gelirdi.
    Demir Türk inanışlarına göre, insanlara kötülük getiren Albastı ruhunun da en büyük düşmanı kabul edilmişti. Kazaklar loğusa kadınları kötü ruhlardan korumak için, bir demir parçası alarak "Demirci geldi! Demirci geldi!" diye bağırırlarmış. Albastı demirciden korktuğu için anne ve bebeğin yanına gelmezmiş.
    Güney Sibirya ve Altay'daki Türk mitolojisinde de Demir Dağ motiflerine sıklıkla rastlanır. Ortadoğu kültürlerinin Kaf Dağı tabiri eski Türk Demir ve kutsal dağlarının karşılığıydı. Ergenekon destanının ana teması olan demir böyle bir dağdan türetilmiştir.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha