Ana içeriğe atla

I. DÜNYA SAVAŞI CEPHELERİ 1. KAFKAS CEPHESİ

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!  
Osmanlıların "harb-i umumi" diye adlandırdığı, ABD'nin savaşa girmesi ile Cihan Harbi olarak adlandırılan savaşta toplamda 65 milyon asker üç kıtanın karalarında, denizlerinde ve havada 4 yıl boyunca müdalede edecekti. Bu "harb-i umumi" içinde Osmanlı Devleti on cephede savaşmak zorunda kaldı.

 KAFKAS CEPHESİ

   Osmanlı Devleti bu cephede güneyden Rusya'ya saldırmayı, Bakü petrollerini kontrol altına almayı ve Orta Asya ile iletişim kurmayı amaçlamıştır. Rusya, Sivastopol ve Odessa olaylarının ardından 1 Kasım 1914 tarihinde savaş ilanı vermeden Kafkaslarda saldırıya geçti.
    İlk saldırı 200 bine yakın Osmanlı ordusu tarafından başarı ile durdurulmuş ve başkumandan vekili Enver Paşa'ya Kafkasları zapt etme ümidi vermişti.Sarıkamış taarruzundan büyük zayiatla çıkan 3. Ordu Osmanlı sınırlarının 10 km gerisine çekilmiş ve savunma durumuna geçmiştir. 3. Ordu kumandanı Hasan İzzet Paşa'yı görevinden alan Enver Paşa 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında gerçekleşen Sarıkamış Muharebelerinde komutayı eline aldı. Ancak Türk Ordusu soğuk kış şartları yüzünden 2-3 bin metre yükseklikle donarak şehit olmuştur. Türk Ordusunun kaybı 60 bin Rus ordusunun kaybı ise 32 bin civarındadır. Enver Paşa bu acı olaydan sonra ordunun komutasını Hakkı Hafız Paşa'ya bırakır.
    22 Nisan-12 Mayıs tarihleri arasında I. Tortum, 10-12 Haziran 1915 II. Tortum Muharebelerinde Türk Ordusu Ruslara karşı başarılı savunma savaşı vermiştir. Ancak Malazgirt bölgesindeki Rus ilerlemesi durdurulamamıştır ve 11 Mayıs'ta Malazgirt 16 Mayıs'ta da Van Rusların eline geçmiştir.
KAFKAS CEPHESİ ERZURUMLU KARA FATMA
   Rus Ordusu giderek güçlenip sayılarına 700 bine çıkartırken Türk Ordusu 64 bin kişi ile 300 km'lik cepheyi savunmaya çalışıyordu. 17 Şubat 1916'da Erzurum'u ertesi gün Muş'u ele geçiren Ruslar 1917'de Trabzon ve Erzincan'ı ele geçirdi.  Ekim 1917'de Bolşevik Devrimi ile Rusya savaştan çekilme kararı almıştır. 16 Aralık 1917'de Erzincan Mütarekesi ile Doğu Anadolu bölgesinden çekilmeyi kabul ettiler. 3 Mart 1918'de Sovyetler Birliği ile imzalanan Brest-Litovsk Antlaşmasıyla Doğu Anadolu hukuken Osmanlı Devletine iade edildi.
     Bunun yanında 28 Mayıs 1918'de Mehmet Emin Resulzade liderliğinde bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyeti ile Osmanlı Devleti arasından 4 Haziran 1918'de dostluk antlaşması imzalandı. Azerbaycan, Kafkaslarda yaşanan Türk ve Müslümanlara yönelik saldırıların durdurulması için Osmanlı Devletinden yardım istedi. Müttefikimiz Almanya'nın karşı çıkmasına rağmen Kafkas İslam Ordusu adı ile yeni bir ordu kuruldu ve başına Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa getirildi.
    27 Haziran'da 30 bin kişilik Bolşevik-Ermeni ordusu ile çarpışan Kafkas İslam Ordusu, düşmanı yenmiş ve geri çekilmesini sağlamıştır. 15 Eylül 1918'de Bakü'ye giren Türk Ordusu Ermeni ve Rus işgalinden Bakü'yü kurtardı. Kafkas İslam Ordusu 1130 şehit vermiştir. Mondros Mütarekesinden sonra Bakü'den çekilmişlerdir ancak komutan Nuri Paşa ve birçok subay Azerbaycan Cumhuriyetinde kalmış ve hizmet etmiştir. Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!