Ana içeriğe atla

TÜRK MİTOLOJİSİ II. GEYİK

TÜRK KURGANLARINDA (MEZAR) BULUNAN GEYİK 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
   Geyik, Türklerce kabul edilen kutsal bir hayvandır. Türk mitolojisinde ve masallarında yeri çok büyüktür. Genellikle dişi geyik ön plana çıkmıştır. Tek Tanrılı eski Türk inanışında "Geyik" iyi ruhları temsil etmektedir.
     Cengiz Han'ın ataları olan "Gök-Kurt" ile eşi "Kızıl Geyik" efsaneye göre bir denizi geçerek karaya gelmişlerdir. Aslen gökte doğmuşlar ama denizle de ilgilidirler. Bu eski Göktür efsanesinde kurdun yerini İnsan yani Göktürklerin atası almıştır. Eşi de dişi bir geyik olarak anlatılmıştır.
     Türklerde beyaz geyik kutsaldır. Orta Asya'da beyaz geyikler vardır. "Ak"lık yani beyazlık Altay Şamanizminde ayrı yer tutar.
Orta Asya'da  kutsal ve iyilik getiren bir hayvan olarak tanınan geyik, Güney Çin'deki efsanelerde çok vahşi bir hayvan olarak görülür. Çin mitolojisinde geyik kötü bir hayvan olarak anlatılır bunun nedeni Türk-Çin ilişkilerinin mitolojilerine yansımasıdır.
ALTAY HUN KURGANLARINDA BULUNAN GEYİK FİGÜRLERİ
     Kuzey batı Sibirya'da yaşayan Türklerle akrabalıkları bilinen Fin-Ugor kavimlerinin efsanelerinde ataları geyikler olarak görülür. Hun devletinin efsane ve mitolojilerinde kurdun yerini geyik almıştır. "Ala geyik" tüylerinin arasına beyaz benekler karışmış bir geyik türüdür. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında masallarda çok yaygın olarak görülür. Uygurlarda hükümdarlık sembolüdür.


ANADOLU DUVAR HALISI GEYİK MOTİFLİ 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha