Ana içeriğe atla

TARİHE YARDIMCI BİLİMLER

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
ARKEOLOJİ:
 Kazı bilimidir. Toprak ve su altındaki maddi kalıntıları ortaya çıkarır. Arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen buluntular sayesinde özellikle tarih öncesi döneme alt incelemeler yapılabilmekte ve sağlıklı bilgilere ulaşılabilmektedir.

KRONOLOJİ: Takvim bilimidir.  Olayların geçtiği zamanın belirlenmesi ve sıralanmasında kullanılır.

ETNOGRAFYA:  İnsan topluluklarının gelenek ve göreneklerini inceleyen bilim dalıdır. Toplumların yaşayış, gelenek, örf ve adetlerini inceler.

PALEOGRAFYA: Eski yazı bilimidir. Yazı ve alfabeleri inceler. Özellikle eski uygarlıklara ait yazı ve alfabeleri inceleyerek eski metinlerin aydınlatılmasında rol oynar. Bernard de Montfaucon tarafından kurulmuştur. (1655-1741)

EPİGRAFYA:  Yazıt ve kitabeleri inceleyen bilim dalıdır. Geçmiş dönemlere ait yazıtların ait olduğu zamanın belirlenmesinde tarih bilimine yardımcı olur.

NÜMİZMATİK:  Paraları inceleyen bilim dalıdır. Paraların kim tarafından ve ne zaman bastırıldığını anlamamıza yardımcı olur.  Avusturyalı Joseph Eckhel tarafından sistematik bilim dalına dönüşmüştür. (XVIII. yy sonu)

FİLOLOJİ: Dil bilimidir. Toplumlar tarafından kullanılan dilleri, farklı yönleri ve özellikleri açısından inceler.




SOSYOLOJİ: İnsan topluluklarının tarihi  süreç içinde yaşadıkları sosyal ve kültürel değişimleri inceleyerek tarih bilimine yardımcı olur.

ANTROPOLOJİ: Irk bilimi de denmektedir. Kafatası ve iskelet yapıları üzerinde çalışarak bu şekilde ırkları ve toplumları sınıflandırmaya çalışan bilim dalıdır.

DİPLOMATİK: Devletler arası siyasi yazışmaları ve belgeleri inceler. Benedikli keşiş Jean Mabillon XVII. yüzyılda diplomatik biliminin temellerini atmıştır.

SİGİLOGRAFYA:  Mühürleri inceler. Mühür üzerinde kullanılan yazı tipini ve hükümdar ismini belirler.

HERALDİK: Armaları inceler. Özellikle Avrupada gelişmiş bir bilimdir.

ONOMASTİK:  Yer adlarını inceleyen bilimdir. Adbilimi olarak da adlandırılır.

TOPONİMİ:  Geçmişte kurulan yerleşim merkezlerinin adlarını inceleyen bilim dalıdır

ANTROPONİMİ:  Geçmişte kullanılan insan adlarını inceler.

PAPİROLOJİ: 1752'de Herculaneum'daki Yunan papirüslerinin bulunması ve Napolyon'un Mısır seferinden sonra gelişen bilim dalıdır.



Bunların dışında felsefe, coğrafya, jeoloji, psikoloji vb. bilimlerden de yararlanılır.Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

TÜRK MİTOLOJİSİ I. KURT OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/YjCj0A6
TÜRK MİTOLOJİSİ II. GEYİK OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/GiSihqC
TÜRK MİTOLOJİSİ III AĞAÇ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/L47FleY
TÜRK MİTOLOJİSİ IV. DEMİR OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/LY1YiBX 
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha