ANDREAS VESALİUS: Aydınlanma döneminin en önemli anatomi çalışmasını yapanlardan biridir. Galen'in çalışmalarını inceler. İnsan bedeninde çalışmalar yapar. Diseksiyon çalışmalarını başlatır.
WİLLİAM HARVEY: Büyük kan dolaşımını keşfeden dönemin önemli tıpçılarından biridir. Canlının ancak canlıdan meydana geldiğini savunur ve bu görüşüyle Aristotelesin görüşüne karşı çıkar.
LEONARDO da VİNCİ: Eğitimini ressam, heykeltıraş ve mimar olan Andrea del Verrocchio'dan almıştır. Ressam olması ve perspektif bilgisine duyduğu gereksinim, onu optik konusuyla ilgilendirmiş dönemin kabulünün aksine ışığın doğasını dalga olarak kabul etmiştir. Ayna yazısıyla notlar almıştır. Su ve hava gücünden yararlanılması gerektiğini savunmuştur.
GEORGİUS AGRİCOLA: De Re Metallica (1550) adlı eserinde maden çıkarma ve eritme işleri hakkında zamanın madencilik ve dökümcülük tekniği konusunda ayrıntılı bilgiler verir.
RENE DESCARTES: Matematiğin bu dönemde ön plana çıkmasını sağlamıştır, modern felsefenin kurucu kabul edilir. La Geometrica (1637) adlı eserinde cebirsel bir ifadeyi, geometrik bir ifade ile açıklayan yeni bir yöntem öne sürmüştür.
BLAİS PASCAL: Pascal daha 12 yaşındayken hiç geometri bilgisine sahip olmadan bir üçgenin iç açılarının toplamının iki dik açıya eşit olduğunu bulmuştur. Mekanik olarak aritmetik işlemi yapan bir hesap makinesi icat etmiştir. Fermat ile mektuplaşarak 1654 yılında Olasılık Hesabı'nı kurmuştur.
PİERRE de FERMAT: Kendi adıyla anılan Fermat teorimini geliştirir. Herhangi x, y ve z pozitif tam sayıları için n ifadesini kullanır. Fermat aynı zamanda modern dönem ışık tasarımının oluşturulmasına öncülük etmiştir.
GOTTFRİED WİLHELM LEİBNİZ: Leibniz çok yönlü bir bilim insanıdır. Felsefe, jeoloji, biyoloji, tarih, hukuk, ilahiyat, diplomasi ve matematikle ilgilenmiştir. Permütasyon, kombinasyon ve simgesel mantığa katkılar yapmıştır. Diferansiyel ve integral hesabını geliştirmiş 1684 yılında makale ile tanıtmıştır.
LEONHARD EULER: Dönemin ünlü matematikçi ailesi Bernoulli'lerden ders almıştır. Yaşamı süresinde 530 kitap ve makale yazmıştır. Müsveddeleriyle birlikte yazdığı makalelerin sayısı 886'ya ulaşmaktadır. 1748 yılında yazdığı Introductio in Analysin İnfinitiorum ( Sonsuz Küçükler Analizine Giriş) adlı eserinde trigonometrik değerleri günümüzdeki oranlar olarak vermiştir.
JOSEPH LOİS LAGRANGE: Mecanigue Analytique adlı analiz yöntemi ile ün kazanmıştır. Saf analizi kullanır. İlk gerçek analizci kabul edilir. Ay ve kuyruklu yıldızların hareketlerini gözlemlemiştir.
JOHN KEPLER: Modern gök mekaniğinin kurucusu kabul edilen Kepler'in en önemli keşfi gezegenlerin dairesel değil de elips yörüngelerde dolandığını keşfetmesidir.. Güneşten çıkan bir "anima motrix (hareket ettirici) " olduğuna karar verir.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!