Ana içeriğe atla

ANTİK DÖNEM TAPINAKLARI

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
  Antik dönem tapınakları içerisinde Tanrının heykellerini barındıran ve farklı Tanrılara adanan kutsal yerler olarak ön plana çıkar. Mısır'da Eski İmparatorluk döneminden itibaren yapılan anıtsal piramitler, hem ölen firavunun mezar işlevini gören mezar tapınakları hem de temeli tanrılara adanmış  tapınaklar olarak ortaya çıkar.
   Tapınaklar kapalı tapınak ve gökyüzüne açılan güneş tapınağı diye ikiye ayrılır. Akhenaton'un tek tanrı olarak kabul ettirdiği Güneş Tanrısı Aton için Amarma'da yaptırdığı tapınak güneş tapınaklarının tipik örneğidir.
*ATON TAPINAĞI /AMARNA

  Klasik Mısır tapınakları, bir eksen üzerine yerleştirilmiş bir dizi avludan, revak ve salondan oluşur. Teb yakınlarında inşa edilen Amon'a adanmış tapınaklar ile XVIII. Mısır sülalesi zamanında yapılan tapınaklar ve Yeni İmparatorluk dönemi eseri olan Luksor bu tipe örnektir.
*LUKSOR  TAPINAĞI
 
 I. Seti tarafından yaptırılan Osiris tapınağı ise klasik tapınak mimarisinden farklıdır. Yedi capellanın düzenlenişinde dini gelenekler yansıtılmıştır.
*OSİRİS TAPINAĞI / ABYDOS

 Tekdüze görüntülerine rağmen Yunan tapınakları da çeşitli amaçlar doğrultusunda yapılmıştır. Klasik tapınak mimarisinde hol geçilerek ulaşılan Naos ( Tanrı heykelinin bulunduğu yer) kültürel ihtiyaçları karşılar.
*KLASİK YUNAN TAPINAĞI 
    Roma tapınağı da çeşitli mimari farklılıklara sahiptir. Krallık çağı tapınakları, daire biçimlidir.


                                              *PANTEON TAPINAĞI / ROMA DIŞ VE İÇ GÖRÜNÜMÜ
Romalıların Etrüsklerden örnekle yaptıkları tapınaklar ise daha derli toplu ve açık revaklıdır. Bunun yanında dikdörtgen planlı tapınaklarda yapmışlardır.
*KLASİK ROMA TAPINAĞI 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!