Ana içeriğe atla

ALMAN ÇEŞMESİ

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!    
Prusya Kralı ve Alman İmparatoru olan II. Wilhelm 1898 yılında Osmanlı Devletine yaptığı ziyaretin anısına yapılmış Sultanahmet meydanında bulunan bir çeşmedir. Neo- Bizans üslubunda olan çeşme, Vaka-i Vakvakiye olayında idam için kullanılan Çınar ağacının yerine konulmuştur.
    Çeşmenin planını Mimar Spitta çizmiştir, yapımını ise Mimar Schoele üstlenmiştir. Çeşmenin yapımında Alman mimarlarının yanı sıra İtalyan Mimar Joseph Antony de çalışmıştır. Kitabesini Ahmed Muhtar Bey yazmıştır. Çeşmenin giriş bölümünde olan su deposunun üzerinde bir bronz plakada Almanca olarak bir kitabe bulunmaktadır.

*Kitabe üzerinde "Wilhelm II. Deutscher Kaiser stiflete diesen Brunen in dark barer Erinnerung an seinen Besuch bei seinet majestat dem Kaiser de Osmanen Abdul Hamid II. Herbest de Jahres 1898"
Türkçesi " Alman Kayzeri II. Wilhelm 1898 sonbaharında Osmanlı padişahı haşmetli II. Abdülhamid nezdine ziyaretinin şükran hatırası olarak bu çeşmeyi hediye etti."

    Çeşmenin bütün yapısal malzemeleri Almanya'da hazırlanmış ve gemiyle İstanbul'a taşınarak 1901'de bugünkü yerine monte edilmiştir. Çeşme sekizgen planlı şadırvan görünümüne sahiptir. Yüksek basamakla çıkılan bir platforma, bir su haznesine ve sekiz kolonla taşınan kubbeden oluşmaktadır. Sekizgen tabanın  yedi kenarında döküm musluklar bulunmaktadır. Güney kenarı ise merdiven olarak düzenlenmiştir.
   Çeşmenin iç kubbesi altın işlemelidir kemerlerinde yeşil üzerine II. Abdülhamid'in dört adet tuğrası ile mavi üzerine II. Wilhelm'in dört adet armasını taşıyan toplam sekiz madalyon bulunmaktadır. "W" ve "II" sayısı mozaik ile işlenmiştir. Kubbenin her eteğinde birer beyit yazılıdır. Serasker Ahmet Muhtar Bey'in 16 mısralık 1316 tarihli kitabesini hattat Mehmed İzzet Efendi yazmıştır.  Kubbenin tepesi ise bakır kaplıdır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!