Ana içeriğe atla

2. MEŞRUTİYET ( 24 TEMMUZ 1908)

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
I. Meşrutiyet'in yürürlükten kaldırılmasından sonra tüm yetkileri elinde toplayan II. Abdülhamid bu durumu 1908 yılına kadar sürdürebildi. İttihat ve Terakki meşrutiyete yönelik çalışmaları ve Balkanlarda bulunan bazı subayların isyan çıkartmaları meşrutiyete giden yolu açtı.
   Aydınların ve devlet adamlarının baskıları sonucu nihayet İttihat ve Terakki tarafından 23 temmuz 1908 yılında ikinci defa  ilan edildi. Rumeli ve Manastır bölgesinde ilan edilen ikinci meşrutiyet aynı gece II. Abdülhamid'in Kanun-ı Esasi'yi onaylaması ile resmen yürürlüğe girdi. (24 Temmuz 1908)
    İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin  ağırlığı ile oluşan meclis, Meclisi Mebusan ile Heyeti Ayan'dan oluşuyordu. Osmanlı parlamentosu 17 Aralık 1908 günü padişahın nutkuyla açıldı. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin yönetiminden memnun olmayan bazı kesimler İstanbul'da isyan çıkardı. 31 Mart Vakası (1909) adıyla bilinen olayla İkinci Meşrutiyet kısa süreli kesintiye uğradı.
    31 Mart Vakası (31 Mart Olayı) Selanik'ten gelen Hareket Ordusu'nun 24 Nisan'da İstanbul'a girmesiyle bastırıldı. 27 nisanda yeniden toplanan Meclis, II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesine karar verdi. İkinci Meşrutiyet'in daha aktif  bir ortamda çalışmasının sebebi hiç kuşkusuz anayasada yapılan önemli değişikliklerdir. Bu değişikliler padişahın yetkilerini kısıtlamış, hükümeti meclise karşı sorumlu hale getirmiştir. Meclise padişahı tahttan indirme yetkisi vermiştir.
    İkinci Meşrutiyet döneminde Osmanlı Devleti önemli toprak kayıpları yaşamıştır. Bulgaristan bağımsızlığını ilan etmiş, Avusturya Bosna-Hersek'i topraklarına katmıştır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!