Ana içeriğe atla

III. AHMET HAN

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Osmanlı padişahlarının yirmi üçüncüsü olan III. Ahmet, IV. Mehmet'in Emetullah Gülnûş Valide Sultan'dan 1614 yılında doğan oğludur.1703 yılında Edirne Vakası ile ağabeyi Sultan II. Mustafa'nın tahttan indirilmesinden sonra tahta geçer.
   III. Ahmet'in saltanatı 3 döneme ayrılır: 1. Prut seferine kadar devam eden dönem, 2. 1718 Pasarofça Antlaşmasına kadar olan savaş dönemi, 3. Patrona Halil isyanı ile son bulan Lale Devri dönemi. III. Ahmet'in saltanatı, Osmanlı'nın Karlofça Antlaşması ile barış dönemine girdiği süreçte başlar. Bu barış dönemi fazla sürmez, İsveç kralı XII. Şarl Avrupa ile savaş halindedir. Son savaşında Rus çarı Deli Petro'yu yener fakat bu yenilgisinden sonra hırslanıp tekrardan Ruslarla savaşa girince kaçıp Osmanlı devletine sığınır. Bu sığınma işi o kadar uzar ki kendisine daha sonraları Demirbaş Şarl adı verilir.
*Büyükelçi Bonnac'ın, 3. Ahmet tarafından 24 Ekim 1724'te kabulünü canlandıran yağlı boya tablo.
    Ruslar kralın kendilerine verilmesini talep eder ve Ukrayna Kazaklarının da kendilerine verilmesini ister. Bunun üzerine Osmanlı devleti Rusya'ya savaş ilan eder. Baltacı Mehmet Paşa komutasında ordu Rusları Prut nehri kıyısında sıkıştırır. 1711 yılında Rus-Osmanlı Prut Antlaşması imzalanır. 
  Venedikliler, Karadağlıları isyana teşvik eder ve 1714'de ayaklandırır. Ali Paşa kumandasında Mora üzerine sefere çıkılır. Ali Paşa'nın sefer sırasında şehit edilmesi üzerine 1718 yılında Pasarofça Antlaşması imzalanır. Antlaşma'ya göre Belgrad ve Semendire Avusturya'da kalır ve Sava Nehri sınır kabul  edilir. Venediklilere Karlofça ile bırakılan yerler geri alınır. Bu Antlaşmadan sonra Osmanlı barış dönemine girer. 
*3.Ahmet'in Has Odası (Topkapı Sarayı)
   Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın öncülüğünü yaptığı Lale Devri genellikle eğlence ve önemli yeniliklere sahne olmuştur. Avrupa'da gerçekleşen yenilikler yakından takip edilmiş, matbaa ile ilim ve kültür eserleri basılmıştır. Yalova'da kağıt, İstanbul'da çini ve kumaş fabrikaları açılmıştır. Kağıthane bölgesinde köşkler ve bahçeler yapılmıştır. Osmanlı devletinin bu yenilik hareketleri Avrupa'ya geçmiş ve pek çok aile evlerini Osmanlı tarzında döşemiştir bu da Turquerie akımını başlatmıştır. Lale Devri döneminde askeri yeniliklerde yapılmıştır Comte de Bonneval ( Humbaracı Ahmed Paşa) İstanbul'a gelip humbaracı ocağını kurmuştur.
*Sadabad Camii (Kağıthane/ Lale Devri Dönemi)

   III. Ahmet'in kendini zevk ve eğlenceye kaptırdığını, seferlerin aksadığını düşünen yeniçeriler Patrona Halil'in etrafında toplanır ve Sadrazam Nevşehir Damat İbrahim Paşa idam edilir. III. Ahmet tahttan kendi isteğiyle vazgeçmiş ve yerine yeğeni şehzade Mahmud'u geçirmiştir. 
   Tahttan ayrıldıktan 6 yıl sonra vefat etmiştir. Yeni Cami'de Turhan Valide Sultan Türbesi'ne defnedilmiştir. Genel olarak baktığımızda saltanatı boyunca savaşlarla yıpranan halk, İstanbul'da meydana gelen ve yaklaşık 3 dakika süren depremle harap olmuştur. Sürekli olarak tekrarlayan yangınlarla adete yok olan İstanbul, III. Ahmet tarafından yeni baştan yapılmıştır. Surlar yeniden yapılmış, Cihangir Cami tamir edilmiş, Topkapı Sarayı önüne kendi adı ile anılan çeşmeyi yaptırmıştır. 

*3. Ahmet Çeşmesi 
ÖNEMLİ TARİHLER 

22 AĞUSTOS 1703  III. Ahmet'in tahta çıkışı.

9 NİSAN 1711   Rusya'ya savaş ilanı.

21 TEMMUZ 1711  Prut Antlaşması.

24 HAZİRAN 1713  Edirne Antlaşması.   

21 TEMMUZ 1718  Pasarofça Antlaşması.

25 MAYIS 1719  Üç dakika süren büyük İstanbul depremi.

21 TEMMUZ 1719  İstanbul Gedikpaşa semtini kül eden yangın.

16 ARALIK 1727  İbrahim Müteferrika'nın matbaayı açması.

27 TEMMUZ 1729 İstanbul'da büyük yangın.

28 EYLÜL 1730  Patrona Halil isyanı.

2 EKİM 1730  III. Ahmet'in padişahlıktan çekilmesi.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!