Ana içeriğe atla

DÖRT HALİFE DÖNEMİ 632-661

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Hz. Muhammed'in ölümünden sonra akrabası olan dört sahabesi, halife unvanıyla İslam toplumunun başına geçtiler: Ebubekir (632-634), Ömer (634-644), Osman (644-656), Ali (656-661). Bu dört halifeye "Hulefa-i Raşidin" denir.
   İlk halife Hz. Ebubekir, Hz. Muhammed'in eşlerinden Ayşe'nin babası aynı zamanda en güvenilir arkadaşıydı. Ebubekir'in halife olarak seçilmesi, liderliğin Peygamber ailesinde kalacağının işaretini vermiş ve bu durum bazı kesimleri hoşnutsuz etmiştir. Ebubekir, Arabistan'ın uzak bölgelerinde Medine'nin egemenliğini yeniden kurdu.İslam'dan dönme (riddat) hareketini bastırdı. Kur'an ayetleri toplatıldı ve kitap haline getirildi.
  İkinci halife olan Hz. Ömer döneminde Suriye ve Mısır fethedildi. Sa'd bin Ebi Vakkas komutasındaki ordunun 636-637'de Kadisiye'de büyük bir Sasani ordusuna karşı kazandığı zafer Müslümanlara İran kapılarını açtı. Sasani Devletine son verildi. Türklerle komşu olundu. Kudüs fethedildi. Bu dönemde  İslam devleti kurumsallaşarak devlet aşamasına geldi. ilk divan teşkilatı, ilk kadılık, ilk vezirlik makamları bu dönemde kuruldu. İlk düzenli ordu yine Halife Ömer zamanında kuruldu
  Hz. Osman dönemi ise Kafkaslarda Hazar Türkleri ile çatışmalarla başladı. Belencer Savaşı ilk Türk-Arap savaşıdır. İlk İslam donanmasını kurmuştur. Zatü's-Savarin Bizans- Arap deniz savaşıdır.Kur'an-ı Kerim çoğaltılarak önemli merkezlere gönderildi. Kendi ailesinden kişileri devlet kademelerine getirmesi İslam devletinde ilk karışıklıkların çıkmasını sağlamıştır. Osman'ın muhalif bir zümre tarafından öldürülmesi ile İslam birliği bozulmaya ve din ayrılıkları belirgin bir şekilde oluşmaya başlamıştır.
  Hz. Ali döneminde Hz. Osman'ın kan davasını güdenler Osman'ın yakın akrabası olan Muaviye'nin etrafında toplandılar. Fetihler durdu ve iç karışıklıklar başladı. Müslümanlar ilk defa kendi aralarında savaştı. Hz. Ayşe'nin desteğini kesmesi üzerine ilk savaş olan Cemel Vakası (Deve Olayı) (656) meydana geldi. Hz. Ali'nin zaferiyle sonuçlanan savaştan sonra Hilafet merkezi Kûfe'ye taşındı. Hz. Ali ile Muaviye kuvvetleri 657'de Sıffin'de karşı karşıya geldi. Savaş sürerken aradaki anlaşmazlık için hakem teklifini Hz. Ali'nin kabul etmesi kendi yandaşları tarafından hoş karşılanmadı. Hz. Ali'nin Kûfe'de şehit edilmesinin ardından dört halife dönemi sona erdi ve yönetim Muaviye'ye geçti. İslam dünyası Şii ( Hz. Ali'nin yandaşları), Sünni ve Muaviye taraftarları olan Hariciler diye üç gruba ayrıldı.   
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!