Ana içeriğe atla

ANTİK ÇAĞ CENAZE TÖRENLERİ

*AĞLAYAN KADINLAR LAHDİ (İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ)
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

   Antik çağ insanları cenaze törenlerine büyük saygı gösterirlerdi. Gömme işleminde ölüler genellikle cenin pozisyonunda gömülürdü ve mezarlarına hediyeler konurdu. Çoğunlukla ölülerin ölümsüzlüğüne inanırlardı.
   Mısır ve Yunanlılar sonsuz bir dünya varlığını kabul ederlerdi. Mısır dünyasında buna göre iki anlayış ortaya çıktı; ilkine göre ölüler gökyüzünde sandalıyla dolaşan Ra'nın yanında kalırlardı. Diğer anlayışa göre ise ölüler Osiris'in topraklarına yerleşiyorlardı ve sıcak bir iklimde bolluk içinde, sonsuza kadar yaşıyorlardı. Antik Mısır'ın ilk dönemlerinde ölüler üstünde işlem yapılmazken, Eski İmparatorluk'la birlikte mumyalama işlemi ortaya çıktı. III. bin yıldan itibaren uygulanmaya başlanan yöntem başlarda sadece firavun ve yakınları için uygulanırken daha sonra genel bir hal aldı. Ölüler sargılanıp mumyalandıktan sonra lahite konularak anıt mezara taşınıyordu. Anıt mezara hediyeler konularak ölünün ebedi yaşama devam etmesi sağlanıyordu. Ardından mezar büyülü sözlerle kapatılıyordu. Antik Mısır betimlemelerinde sonsuzluk, bolluk ve bereketin yanında ölülerin yargılanacağı düşüncesi vardı. Mısır'da "Ölüler kitabı" bu konu hakkında geniş bilgiler vermektedir.
 


Antik Yunan dünyasında Camp Elysii tasarımı vardı. Erdemli ve kahraman insanlar hoş bir bahçede tanrılarla yeryüzüne benzer bir dünyada yaşam sürmekteydi. Antik Yunan'da MÖ. XII. ve XI. yy'da Dorların gelişinden sonra ölüler yakılmaya başlanmıştır. Yunan ve Roma dünyasında kurtuluş dinleri inancı vardı, sonsuz yaşam vaat eden ve her yıl yeniden çiçek açan doğa çevirimine dayanan bu inanç Yunanlılarda Adonis efsanesine dayanıyordu. Adonis efsanesine göre, Adonis eşi tanrıça Aştar tarafından cehennemden kurtarılarak yeniden dirilir ve sonsuz yaşama kavuşurdu.
    Zerdüşçü Persler ise antik çağda toprağı, havayı ve suyu kirletmemek için, ölülerini vahşi kuşlara yedirirdi. Bu işlem için ölüler yüksek tepelerin ve kulelerin üzerlerine bırakılırdı.  
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!